Καρκίνος πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι ένας κακοήθης όγκος στην περιοχή του πρωκτού. Αποτελεί τελείως διαφορετική οντότητα σε σχέση με τον καρκίνο του ορθού (τελικού τμήματος του παχέος εντέρου).

 

Αίτια καρκίνου πρωκτού

Τα συχνότερα αίτια του καρκίνου του πρωκτού είναι ο ιός HPV (Human Papilloma Virus / ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων), το κάπνισμα, η ανοσοκαταστολή (πτώση αμυντικού συστήματος του οργανισμού) π.χ. λόγω λοίμωξης από τον ιό HIV (AIDS) κλπ. Ειδικότερα ο ιός HPV, που μεταδίδεται τοπικά με τη σεξουαλική επαφή, σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση καρκίνου του πρωκτού, όσο και με την εμφάνιση κονδυλωμάτων του πρωκτού.

 

Συμπτώματα καρκίνου πρωκτού

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού μπορεί να είναι πόνος, αιμορραγία, συνήθως σκληρό ψηλαφητό ογκίδιο κλπ. Η διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού τίθεται με πρωκτοσκόπηση και βιοψία (λήψη τμήματος του όγκου για ιστολογική εξέταση). Συμπληρωματικά διενεργείται αξονική και μαγνητική τομογραφία, όπως και ενδοσκοπικός / ενδοπρωκτικός υπέρηχος της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί το βάθος του όγκου, αν δηλαδή διηθείται ο σφιγκτήρας του πρωκτού.

 

Θεραπεία καρκίνου πρωκτού

Η θεραπεία / αντιμετώπιση του καρκίνου του πρωκτού είναι τελείως διαφορετική από εκείνη για τον καρκίνο του ορθού / παχέος εντέρου. Ενώ η θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι κυρίως χειρουργική, η θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού συνίσταται σε ακτινοβολία-χημειοθεραπεία. Σε περίπτωση που είναι επιπλέον δυνατή η τοπική αφαίρεση του καρκίνου του πρωκτού χωρίς να τραυματιστεί ο σφιγκτήρας του πρωκτού (μικρός όγκος), τότε αυτή εκτελείται προηγουμένως. Ειδάλλως, ριζική χειρουργική επέμβαση για καρκίνο πρωκτού (κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού με αφαίρεση του σφιγκτήρα και ενός τμήματος του παχέος εντέρου σε συνδυασμό με ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό) πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις υποτροπής / επανεμφάνισης της νόσου μετά από ακτινοχημειοθεραπεία. Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού είναι ένα χειρουργείο που είναι σήμερα συνήθως δυνατό να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,5 – 1 εκ. .

Πρόληψη καρκίνου πρωκτού

Η πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού έγκειται στα εξής. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου προτείνεται να κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι όσοι έχουν έναν ή πολλούς από τους ακόλουθους παράγοντες: είναι καπνιστές, έχουν πρωκτικές επαφές και συχνές εναλλαγές συντρόφων, ομοφυλόφιλοι, φορείς του ιού HIV ή του ιού HPV. Στις ομάδες αυτές συστήνεται η διενέργεια των εξής προληπτικών εξετάσεων:

  • test – PAP (τεστ – παπ) πρωκτού:  λήψη δηλαδή επιχρίσματος από τον πρωκτικό σωλήνα (παρόμοια με το παπ – τεστ στο γυναικολόγο) και εξέταση των κυττάρων από κυτταρολόγο (κυτταρολογική εξέταση), ώστε να διαπιστωθεί αν υφίσταται λοίμωξη από τον ιό HPV (μέσω DNA – τεστ) ή αλλοιώσεις κυττάρων (ASCUS, LSIL, HSIL)
  • πρωκτοσκόπηση / ορθοσκόπηση υψηλής ανάλυσης (HRA = High Resolution Anoscopy) και τυχόν λήψη βιοψιών, ώστε να αποκαλυφθούν πρώιμα αρχόμενες βλάβες (δυσπλασίες AIN I, II, III – προκαρκινικές βλάβες, οι οποίες θα πρέπει να αφαιρεθούν)
  • χρωμοενδοσκόπηση, δηλαδή πρωκτοσκόπηση / ορθοσκόπηση κατά την οποία "ψεκάζεται" το τοίχωμα του εντέρου με ειδική χρωστική για να εμφανιστούν τυχόν δυσπλασίες

 

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Καρκίνος παχέος εντέρου
Pulpit rock Κονδυλώματα πρωκτού

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram