Με αυτή την επέμβαση παχυσαρκίας (γαστρικό μανίκι ή Sleeve Γαστρεκτομή ή επιμήκης γαστρεκτομή) αφαιρείται λαπαροσκοπικά (μέσω λαπαροσκόπησης) το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου και παραμένει ένα στομάχι σε σχήμα "μανικιού / σωλήνα".
Το αποτέλεσμα της επέμβασης του γαστρικού μανικιού είναι:
- Η δραστική ελάττωση της χωρητικότητας του στομάχου, οπότε επέρχεται γρήγορα κορεσμός με τη λήψη τροφής
- Αφαιρείται το τμήμα του στομάχου που εμπεριέχει κύτταρα, τα οποία παράγουν την ορμόνη Γρελίνη (Ghrelin), η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.
Ο Dr. Δ. Κανέλλος ειδικεύτηκε επί σειρά ετών σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα πιστοποιημένα κέντρα χειρουργικής παχυσαρκίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Παχυσαρκίας του Vivantes Klinikum Spandau στο Βερολίνο (διευθυντές: Prof. V. Lange και Prof. F. Köckerling).
Το γεγονός ότι το γαστρικό μανίκι διενεργείται λαπαροσκοπικά, έχει ως αποτέλεσμα την πολύ πιο εύκολη και ανώδυνη ανάρρωση σε σύγκριση με μία ανοιχτή επέμβαση, ενώ ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα επιπλοκών. Εναλλακτικά το γαστρικό μανίκι μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά, με τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική.
Αποτελέσματα μετά από γαστρικό μανίκι (sleeve)
Η απώλεια βάρους με το γαστρικό μανίκι (Sleeve Γαστρεκτομή) είναι κατά μέσο όρο 60-70% του πλεονάζοντος βάρους κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά την επέμβαση και συνεχίζεται τα επόμενα έτη με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς. Τα τελικά αποτελέσματα (επίτευξη του τελικού / επιθυμητού βάρους) παρατηρούνται κατά το δεύτερο – τρίτο χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Υπό συνήθεις συνθήκες το βάρος αυτό θα παραμείνει σταθερό κατά την υπόλοιπη διάρκεια ζωής και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών παρατηρείται ξανά μια πολύ μικρή αύξηση βάρους της τάξης του 5-10%. Συνεπώς, η θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας με τη μέθοδο του γαστρικού μανικιού θεωρείται οριστική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λαπαροσκοπική Sleeve-Γαστρεκτομή δεν απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής, διότι δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση κάποιων από τα συστατικά της τροφής. Απλώς η ποσότητα της τροφής που λαμβάνεται καθημερινά είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού μετά την εγχείρηση περιορίζεται δραστικά το αίσθημα της πείνας.
Επίσης, κατά την επέμβαση δεν τοποθετείται "ξένο σώμα" στην κοιλία (όπως συμβαίνει π.χ. κατά τη μέθοδο του γαστρικού δακτυλίου). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λαπαροσκοπική τεχνική, τη χρήση εργαλείου υπερήχων (ώστε να είναι αναίμακτη η επέμβαση), τη χρήση ηλεκτρικού κοπτοράπτη (εξελιγμένου εργαλείου που κόβει και ράβει ηλεκτρικά με 3 σειρές συρραπτικών clips τους ιστούς) και την εμπειρία / εξειδίκευση του χειρουργού παχυσαρκίας σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο.
Πότε εφαρμόζεται το γαστρικό μανίκι?
Το λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι είναι η πιο ασφαλής και ενδεδειγμένη βαριατρική επέμβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις (π.χ. υπερβολικά υψηλό B.M.I., ψυχιατρικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης κλπ) κρίνεται σκόπιμο να καταφύγει κανείς στο γαστρικό bypass (ελαφρώς πιο δραστική μέθοδος) αντί για το γαστρικό μανίκι.
Στο Κέντρο Χειρουργικής Παχυσαρκίας του Dr. Δημήτριου Κανέλλου υφίσταται ολοκληρωμένη ομάδα συνεργαζόμενου διαιτολόγου, ενδοκρινολόγου, ψυχιάτρου και γαστρεντερολόγου.
Παραλλαγές του γαστρικού μανικιού
Μια νεότερη εξέλιξη είναι η ενδοσκοπική Sleeve (ενδοσκοπικό γαστρικό μανίκι / endosleeve). Κατά τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται ουσιαστικά ένα μέρος μόνο της κανονικής Sleeve – γαστρεκτομής και μάλιστα ενδοσκοπικά μέσω γαστροσκόπησης. Τοποθετούνται ραφές εντός του στομάχου, ώστε αυτό να μικρύνει και λάβει το σχήμα του μανικιού. Το υπόλοιπο όμως στομάχι παραμένει στη θέση του και εν μέρει εν ενεργεία, οπότε η endosleeve δεν επιτυγχάνει συνήθως τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως το "αυθεντικό" λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι, αποτελεί δηλαδή ένα προσωρινό ημίμετρο. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η μέθοδος ομοιάζει με τη γαστρική πτύχωση, οπότε παρουσιάζει και τα ίδια μειονεκτήματα.
Συχνές ερωτήσεις για το γαστρικό μανίκι
Ερ.: Έχω 15 περιττά κιλά. Να υποβληθώ σε επέμβαση, π.χ. σε γαστρικό μανίκι?
Απ.: Τα λίγα περιττά κιλά δεν αποτελούν ένδειξη για επέμβαση. Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας, όπως και το γαστρικό μανίκι προβλέπονται σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 35 – 40 kg/m2), βλ. κάτω
Ερ.: Πρέπει μετά τη Sleeve – γαστρεκτομή να παίρνω συμπληρώματα διατροφής / βιταμίνες κλπ?
Απ.: Μετά το γαστρικό μανίκι δεν απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής ή βιταμινούχα σκευάσματα, καθώς διατηρείται μια σχετικά φυσιολογική ανατομία του πεπτικού συστήματος και η απορρόφηση των ουσιών από τις τροφές είναι πλήρης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται αβιταμίνωση, αφυδάτωση, δυσαπορρόφηση ουσιών και άλλες παρενέργειες όπως μετά από άλλου είδους επεμβάσεις.
Ερ.: Μου έιχαν βάλει έναν γαστρικό δακτύλιο πριν χρόνια. Δεν έχω χάσει τα κιλά που ήθελα και έχω και προβλήματα από το δακτύλιο (δυσφαγία). Μπορώ να υποβληθώ σε γαστρικό μανίκι?
Απ.: Είναι δυνατό στην ίδια συνεδρία λαπαροσκοπικά να αφαιρεθεί ο δακτύλιος και επίσης λαπαροσκοπικά ακολούθως να πραγματοποιηθεί η Sleeve – γαστρεκτομή.
Ερ.: Πόσο κοστίζει το γαστρικό μανίκι?
Απ.: Το συνολικό κόστος για το γαστρικό μανίκι προκύπτει από την αμοιβή του χειρουργού και των συνεργατών του, την αμοιβή του αναισθησιολόγου και την τιμή της κλινικής (σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυγχάνεται και συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ).
Ερ.: Θα έχω πόνο μετεγχειρητικά?
Απ.: Η sleeve – γαστρεκτομή πραγματοποιείται μέσω λαπαροσκόπησης, οπότε ο πόνος είναι απόλυτα ανεκτός και ο ασθενής σηκώνεται την επόμενη μέρα μετά το χειρουργείο.
Ερ.: Πόσες μέρες θα παραμείνω στην κλινική μετά το γαστρικό μανίκι?
Απ.: Η συνήθης διάρκεια νοσηλείας είναι 3-4 μέρες.
Ερ.: Μετά τη Sleeve θα έχω κάποιους περιορισμούς στις δραστηριότητες?
Απ.: Το γαστρικό μανίκι πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, οπότε ο πόνος είναι ελάχιστος. Ο ασθενής από την επόμενη μέρα στην κλινική μπορεί και πρέπει να περπατήσει. Μετά το εξιτήριο θα μπορεί να κάνει τα πάντα εκτός από βαριές δραστηριότητες, π.χ. άρση βάρους κλπ.
Ερ.: Τι θα τρώω μετά την επέμβαση?
Απ.: Τις πρώτες μέρες μετά το εξιτήριο η διατροφή περιλαμβάνει σούπες και υδαρείς τροφές, π.χ. γιαούρτι, κρέμα διαίτης κλπ. Στη συνέχεια και για τις πρώτες 3 εβδομάδες συστήνεται η κατανάλωση όλων των μη παχυντικών τροφών μετά από πολτοποίηση σε μπλέντερ. Μετά την παρέλευση των 3 εβδομάδων, θα επιτρέπεται το μάσημα των τροφών. Τα γεύματα θα είναι μικρά και συχνά, υπό την καθοδήγηση της διαιτολόγου της ομάδας του Dr. Δ. Κανέλλου. Σημειώνεται και πάλι βέβαια, ότι το αίσθημα της πείνας μετά το γαστρικό μανίκι είναι ελάχιστο.
Ερ.: Μετά το γαστρικό μανίκι θα μπορώ να πάω στο γυμναστήριο?
Απ.: Ασφαλώς και θα πηγαίνει ο ασθενής στο γυμναστήριο. Αρχικά θα επιτρέπεται το περπάτημα, ακόμα και μεγάλης διάρκειας, ενώ μετά από 4-6 εβδομάδες θα επιτρέπονται όλες οι ασκήσεις, π.χ. βάρη κλπ.
Ερ.: Που μπορεί να πραγματοποιηθεί το γαστρικό μανίκι στη Θεσσαλονίκη?
Απ.: Το γαστρικό μανίκι μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού σε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.