Εκκολπωματίτιδα παχέος εντέρου

Εκκολπωματίτιδα παχέος εντέρου είναι η φλεγμονή των εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου. Εκκολπώματα ονομάζονται οι προσεκβολές ("σακουλιάσματα" προς τα έξω) στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Φυσιολογικά στον άνθρωπο δεν υπάρχουν εκκολπώματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ζωής εκκολπώματα, τότε αυτά παρατηρούνται συνήθως στο σιγμοειδές, που αποτελεί τμήμα του παχέος εντέρου. Η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν εκκολπώματα χωρίς φλεγμονή, ονομάζεται εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου.

Αίτια εκκολπωμάτων / εκκολπωματίτιδας παχέος εντέρου

Τα εκκολπώματα στο παχύ έντερο οφείλονται συνήθως σε χρόνια δυσκοιλιότητα. Η εκκολπωματίτιδα προκαλείται συνήθως από απόφραξη των εκκολπωμάτων από κόπρανα, με επακόλουθη φλεγμονή.

 

Συμπτώματα εκκολπωμάτων / εκκολπωματίτιδας παχέος εντέρου

Τα εκκολπώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπτωση που παρουσιαστεί αιμορραγία των εκκολπωμάτων ή εκκολπωματίτιδα.

Η εκκολπωματίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με πόνο, πυρετό κλπ. Επειδή η εκκολπωματίτιδα παρατηρείται συνήθως στο σιγμοειδές, ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στην αριστερή κάτω κοιλία. Σε περίπτωση ρήξης εκκολπώματος λόγω φλεγμονής, προκαλείται ενδοκοιλιακό απόστημα ή περιτονίτιδα. Μια χρόνια ή "βαριά" εκκολπωματίτιδα είναι επίσης δυνατό να προκαλέσει στένωση του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα την εντερική απόφραξη (ειλεός).

 

Διάγνωση εκκολπωματίτιδας

Η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας τίθεται συνήθως με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας. Κολονοσκόπηση δεν επιτρέπεται σε οξεία φάση φλεγμονής, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος ρήξης των εκκολπωμάτων.

 

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος έχει ειδικευτεί επί σειρά ετών σε Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού στη Γερμανία

 

Θεραπεία εκκολπωματίτιδας παχέος εντέρου

Η θεραπεία / αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας είναι στις "ελαφρές" περιπτώσεις συντηρητική (μη επεμβατική) και συνίσταται σε ενδοφλέβια αντιβίωση, αποχή από την τροφή και συμπλήρωμα υγρών/ηλεκτρολυτών μέσω ορών υπό νοσηλεία.

Χειρουργική θεραπεία απαιτείται σε πιο "βαριές" περιπτώσεις, π.χ.:

  1. όταν δεν επιτυγχάνεται πλήρης ίαση με συντηρητική αγωγή
  2. σε περίπτωση διάτρησης παχέος εντέρου
  3. σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων εκκολπωματίτιδας (πάνω από δύο επεισόδια)

Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται το τμήμα του παχέος εντέρου που εμφανίζει την εκκολπωμάτωση / εκκολπωματίτιδα. Συνήθως εκτελείται αφαίρεση του σιγμοειδούς (σιγμοειδεκτομή). Η εγχείρηση αυτή πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκοπικά, δηλαδή με λαπαροσκόπηση (λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή), μέσω μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους 0,3 – 1,3 εκ. . Τα οφέλη κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο που προκύπτουν από τη λαπαροσκοπική τεχνική αφαίρεσης τμήματος παχέος εντέρου (λαπαροσκοπική κολεκτομή) είναι πολλά και αναλύονται στη σελίδα της Χειρουργικής παχέος εντέρου. Εναλλακτικά, μπορεί η επέμβαση της ελλολπωματίτιδας να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά, πάλι δηλαδή μέσω μικρών τραυμάτων του κοιλιακού τοιχώματος, με τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα όπως και λαπαροσκοπικά.

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Χειρουργική παχέος εντέρου

 

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

LinkedIn
YouTube
Instagram