Η κήλη των αθλητών (sportsman hernia) ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή ηβαλγία είναι μια σύνθετη πάθηση. Οφείλεται στην έντονη καταπόνηση του κοιλιακού τοιχώματος της βουβωνικής χώρας (περιοχής μεταξύ κορμού και μηρού), αλλά και των προσαγωγών μυών από την επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα. Σε βαριές περιπτώσεις το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών θεωρείται ως κάκωση / ρήξη / αδυναμία των ανατομικών στοιχείων (μυών / τενόντων / περιτονιών) της βουβωνικής χώρας με χρόνια συμπτώματα.
Σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο παρατηρείται επιπλέον και αρχόμενη βουβωνοκήλη (βουβωνοκήλη σε αρχικό στάδιο). Συνήθως όμως δεν υπάρχει χάσμα (κενό) στο κοιλιακό τοίχωμα, όπως στην κανονική βουβωνοκήλη. Για το λόγο αυτό δυσχεραίνει η διάγνωση και απαιτείται εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό, αφού δεν παρατηρείται διόγκωση στη βουβωνική περιοχή.
Πως προκαλείται το σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών?
Ο μηχανισμός πρόκλησης του συνδρόμου κοιλιακών – προσαγωγών είναι συνήθως η επαναλαμβανόμενη και απότομη στροφή του κορμού, οι επαναλαμβανόμενες και απότομες κλωτσιές κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που η ηβαλγία εμφανίζεται συχνότερα σε ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες σε σχέση με άλλους αθλητές. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών αθλητών το πρόβλημα αυτό έχει μια πιθανότητα εμφάνισης ως και 40% σε κάποια χρονική στιγμή της αθλητικής καριέρας. Σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές δηλαδή θα παρουσιάσει κήλη αθλητή.
Συμπτώματα συνδρόμου κοιλιακών – προσαγωγών
Η κήλη των αθλητών παρατηρείται δεξιά, αριστερά ή αμφοτερόπλευρα και εμφανίζεται συνήθως μόνο με συμπτώματα πόνου τοπικά (χωρίς διόγκωση) στη βουβωνική περιοχή κατά την άσκηση. Ο πόνος επεκτείνεται συχνά στο εσωτερικό των μηρών (περιοχή προσαγωγών), στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης, σπανιότερα και προς τους όρχεις. Σε πιο προχωρημένο στάδιο οι αθλητές αναφέρουν επέκταση του πόνου προς τα πάνω (ακόμα και ως τα πλευρά), σπάνια και σε ολόκληρο το κοιλιακό τοίχωμα, ενώ ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και στο απλό περπάτημα και να επιδεινώνεται κατά τη στροφή του κορμού. Πολλοί αθλητές με τη συγκεκριμένη πάθηση αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες λόγω του χρόνιου πόνου.
Διάγνωση κήλης αθλητών
Για τη σωστή διάγνωση του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών απαιτείται η κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό, η οποία συνήθως πλαισιώνεται από μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει π.χ. οστικό οίδημα στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης, ως έναν έμμεσο δείκτη ρήξης της απονεύρωσης / περιτονίας των κοιλιακών μυών. Σε ορισμένες πάλι περιπτώσεις η εικόνα της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική. Στην περίπτωση αυτή βασιζόμαστε στην κλινική εξέταση και στο ιστορικό.
Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση κήλης αθλητών / συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών
Η θεραπεία της κήλης των αθλητών είναι συνήθως χειρουργική. Η φυσιοθεραπεία, η ανάπαυση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον αθλητή.
Η κήλη αθλητή αποκαθίσταται από το χειρουργό όπως και η βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά (TAPP) ή ενδοσκοπικά εξωπεριτοναϊκά (TEP) με την τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος στο κοιλιακό τοίχωμα της περιοχής. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του αδύναμου κοιλιακού τοιχώματος με την τοποθέτηση ενός λεπτού συνθετικού πλέγματος, φιλικού προς τον οργανισμό. Ουσιαστικά, μετά την επέμβαση το πλέγμα δέχεται κυρίως την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα το κοιλιακό τοίχωμα να μην καταπονείται πλέον και να μπορεί να αναρρώσει.
Το κυριότερο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής / ενδοσκοπικής τεχνικής είναι ότι η μέθοδος αυτή επιτρέπει (σε αντίθεση με την ανοιχτή επέμβαση) την επάνοδο σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα μέσα σε μόλις 7 – 10 μέρες μετά την επέμβαση.
Η ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή μέθοδος (TEP) αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής και προτιμάται, αφού παρουσιάζει ακόμα πιο καλά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά το θέμα του μετεγχειρητικού πόνου και της ταχύτητας ανάρρωσης (ακόμα πιο ατραυματική και ανώδυνη επέμβαση). Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την εξωπεριτοναϊκή επέμβαση ο χειρουργός χειρουργεί (μέσω τριών μικρών οπών μεγέθους από 0,5 – 1 εκ. στο κοιλιακό τοίχωμα) απευθείας εντός του κοιλιακού τοιχώματος (μεταξύ μυών και περιτοναίου) και αφήνει την κοιλιακή κοιλότητα ανέπαφη. Μέσω των ίδιων αυτών 3 μικρών πληγών μπορούν να χειρουργηθούν συγχρόνως και οι 2 βουβωνικές περιοχές (εφόσον υφίσταται κήλη αθλητών και δεξιά και αριστερά), χωρίς να απαιτούνται επιπλέον τομές.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται ειδικό ελαφρύ πλέγμα με κολλητική ιδιότητα, οπότε δεν απαιτείται η καθήλωση του πλέγματος με μεταλλικά σπιράλ, κάτι που ελαττώνει περαιτέρω τον πόνο μετά την επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της εγχείρησης είναι συνήθως πολύ καλά και σχεδόν άμεσα αντιληπτά.
Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος εφαρμόζει σε αθλητές την τεχνική TEP.
Σε ορισμένες "βαριές" περιπτώσεις συνδρόμου κοιλιακών – προσαγωγών πραγματοποιείται συγχρόνως μια επιπρόσθετη μικροεπέμβαση (ημιδιατομή τενόντων προσαγωγών μυών) με στόχο την ακόμα πιο γρήγορη αποκατάσταση.
Ερωτήσεις για το σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών
Ερ.: Είναι το σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών επικίνδυνο?
Απ.: Το σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών δεν είναι επικίνδυνο. Από την άλλη όμως δεν αφήνει τον αθλητή να αθληθεί και προκαλεί μια κακή ποιότητα ζωής.
Ερ.: Πόσο γρήγορα θα δω αποτελέσματα μετά την επέμβαση?
Απ.: Μετά από τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση TEP της κήλης αθλητή, οι περισσότεροι αθλητές αναφέρουν ότι αισθάνονται κατευθείαν βελτίωση. Η πλήρης ύφεση βέβαια των συμπτωμάτων σε άλλους επιτυγχάνεται σε μέρες και σε άλλους σε εβδομάδες. Ανεξάρτητα βέβαια από το χρόνο πλήρους αποκατάστασης, επιτρέπεται, όπως αναφέρθηκε, η επιστροφή του αθλητή στα γήπεδα σε 7 – 10 μέρες μετά την επέμβαση.
Ερ.: Σε τι γιατρό να πάω για το σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών?
Απ.: Καλό είναι να υπάρχει μια ομάδα συνεργασίας ιατρών. Στην αρχή γίνεται μια προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης από τον ορθοπεδικό / αθλίατρο και το φυσιοθεραπευτή. Αν δε θεραπευτεί η κήλη αθλητή, τότε αυτός θα πρέπει να καταφύγει στον εξειδικευμένο χειρουργό για τη λαπαροσκοπική επέμβαση.
Ερ.: Πονάει η επέμβαση?
Απ.: Η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη, αφού γίνεται λαπαροσκοπικά – εξωπεριτοναϊκά. Εξάλλου μετά την επέμβαση αρχίζει να θεραπεύεται το αίτιο του πόνου.
Ερ.: Πόσο θα μείνω στον κλινική?
Απ.: Ο αθλητής νοσηλεύεται συνήθως για 24 ώρες συνολικά.
Ερ.: Τι αναισθησία χρειάζεται?
Απ.: Το χειρουργείο διενεργείται υπό γενική νάρκωση.
Δείτε επίσης τη γενικότερη σελίδα: Χειρουργική Κήλης