Ο καρκίνος στο στομάχι (κακοήθης όγκος στομάχου) παρουσιάζει καλή πρόγνωση αν διαπιστωθεί σε αρχικό στάδιο και θεραπευτεί σωστά. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας ασθενής με συμτώματα από το στομάχι, θα πρέπει να απευθύνεται στον ιατρό. Δε σημαίνει βέβαια ότι κάθε άνθρωπος με συμπτώματα από το στομάχι, έχει κακοήθη πάθηση. Είναι όμως δυνατό, όπως συμβαίνει συνήθως, να υφίσταται μια καλοήθης πάθηση, η οποία αν δε θεραπευτεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καρκίνο στομάχου.
Αίτια καρκίνου στομάχου
Ο καρκίνος στομάχου εμφανίζεται συνήθως σε έδαφος χρόνιας γαστρίτιδας (χρόνιας φλεγμονής του βλεννογόνου του στομάχου), χρόνιου έλκους στομάχου ή πολύποδα.
Συμπτώματα καρκίνου στομάχου
Ορισμένα από τα συμπτώματα του καρκίνου στομάχου είναι αιμορραγία, αδυναμία, απώλεια βάρους, δυσπεψία κλπ. Η διάγνωση τίθεται με γαστροσκόπηση και βιοψία. Στη συνέχεια ακολουθούν και άλλες εξετάσεις (αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα κλπ), με τις οποίες γίνεται και έλεγχος για τυχόν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Θεραπεία καρκίνου στομάχου
Η θεραπεία / αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου είναι χειρουργική και πλαισιώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις από χημειοθεραπεία (αναλόγως του σταδίου του όγκου). Κατά τη χειρουργική επέμβαση εκτελείται αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου ή ολόκληρο του στομάχι, αναλόγως με την εντόπιση και τα χαρακτηριστικά του όγκου. Εφόσον ο όγκος δεν είναι προχωρημένος (βρίσκεται σε αρχικό στάδιο), η επέμβαση (μερική ή ολική γαστρεκτομή) είναι σήμερα δυνατό να διενεργηθεί λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση) (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή) με πολλά οφέλη. Σε συνδυασμό με ειδκά εργαλεία υπερήχων η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναίμακτη. Το τμήμα του στομάχου που παραμένει ή ο οισοφάγος συνδέεται στο τέλος του χειρουργείου με το λεπτό έντερο. Ακόμα και σε περίπτωση ολικής γαστρεκτομής ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να σιτίζεται στο μέλλον κανονικά, τα γεύματα θα πρέπει απλώς να είναι μικρότερα σε ποσότητα και συχνότερα. Είναι σημαντικό ο χειρουργός κατά την εγχείρηση να εκτελέσει ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό (αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της περιοχής, δηλαδή λεμφαδενικό καθαρισμό των διαμερισμάτων D1 και D2, σε κάποιες περιπτώσεις και D3), κάτι που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση ενός ασθενούς με καρκίνο στομάχου.
Δείτε επίσης: