Νόσος Crohn, Ελκώδης κολίτιδα

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνιες παθήσεις του εντέρου και ονομάζονται χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

 

Αίτια νόσου Crohn και ελκώδους κολίτιδας

Οι χρόνιες αυτές παθήσεις είναι πιθανότατα αυτοάνοσης αιτιολογίας, ενώ για την εμφάνιση τους επιδρούν και άλλοι παράγοντες, ακόμα και ψυχολογικοί.

 

Συμπτώματα νόσου Crohn και ελκώδους κολίτιδας

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δυνατό να εμφανιστούν με πόνο στην κοιλία, αιμορραγία, διάρροιες, πυρετό κλπ, ενώ παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως διάτρηση εντέρου, απόφραξη εντέρου (ειλεός) κλπ. Η διάγνωση των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου τίθεται με ενδοσκόπηση (π.χ. κολονοσκόπηση) και βιοψία. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα μοιάζουν μεταξύ τους, παρουσιάζουν όμως και διαφορές.  Η νόσος Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, συνήθως όμως εμφανίζεται στο λεπτό και στο παχύ έντερο. Η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζεται συνήθως μόνο στο παχύ έντερο. Άλλες συχνές διαφορές είναι οι εξής. Η ύπαρξη ελκώδους κολίτιδας για πάνω από 10 χρόνια προδιαθέτει σε εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου. Αντιθέτως, η νόσος Crohn δε σχετίζεται συνήθως με καρκίνο, προκαλεί όμως συχνά περιεδρικά συρίγγια και άλλες εξωεντερικές εκδηλώσεις.

 

Θεραπεία νόσου Crohn και ελκώδους κολίτιδας

Και οι δύο νόσοι αντιμετωπίζονται συνήθως συντηρητικά (φαρμακευτικά). Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ειδική δίαιτα και ψυχολογική ηρεμία.  Χειρουργική θεραπεία / αντιμετώπιση ενδείκνυται μόνο σε βαριές περιπτώσεις ή σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών.  Η χειρουργική επέμβαση για νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα εκτελείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους 0,3 – 1,3 εκ. .  Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής τεχνικής αναφέρονται στη σελίδα Χειρουργική λεπτού και παχέος εντέρου. Η συνηθέστερη εγχείρηση (όταν αυτή απαιτείται κύριως λόγω διάτρησης ή απόφραξης) για νόσο του Crohn είναι η λαπαροσκοπική ειλεοτυφλεκτομή (αφαίρεση του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου και του πρώτου τμήματος του παχέος εντέρου, δηλαδή του τυφλού). Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελείται η λαπαροσκοπική πλαστική αποκατάσταση μιας στένωσης του εντέρου. Κατά το χειρουργείο αυτό αποκαθίσταται η στένωση μέσω επιμήκους διατομής και εγκάρσιας συρραφής του προβληματικού τμήματος του εντέρου. Η συνηθέστερη επέμβαση για ελκώδη κολίτιδα είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση του παχέος εντέρου (λαπαροσκοπική κολεκτομή). Ο κύριος λόγος εκτέλεσης της επέμβασης αυτής είναι η περίπτωση που η ελκώδης κολίτιδα υφίσταται για περισσότερα από 10 χρόνια, οπότε προδιαθέτει σε καρκίνο παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Χειρουργική παχέος εντέρου

Pulpit rock Λεπτό έντερο

 

 

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

LinkedIn
YouTube
Instagram