Πολύποδας παχέος εντέρου
Ο πολύποδας παχέος εντέρου είναι ένας καλοήθης όγκος. Αποτελεί ένα μικρό συνήθως έπαρμα (εξόγκωμα) στο εσωτερικό του τοιχώματος του παχέος εντέρου.
Τα αίτια δημιουργίας του πολύποδα είναι συνήθως άγνωστα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Σε έναν ασθενή είναι δυνατό να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι πολύποδες στο παχύ έντερο. Η πιθανότητα εμφάνισης πολύποδα αυξάνει με την ηλικία, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη σε ηλικία άνω των 50 ετών η προληπτική κολονοσκόπηση από γαστρεντερολόγο. Σε περίπτωση συμπτωμάτων ή κληρονομικής προδιάθεσης, η κολονοσκόπηση είναι σκόπιμο να πραγματοποιείται σε νεαρότερη ηλικία.
Τα συμπτώματα ενός πολύποδα στο παχύ έντερο είναι συνήθως ανύπαρκτα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις παρατηρείται αιμορραγία, διαταραχές των κενώσεων κλπ.
Λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου
Μακροπρόθεσμα ένας πολύποδας μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο (καρκίνο παχέος εντέρου). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αφαιρείται και να διενεργείται βιοψία.
Η αφαίρεση του πολύποδα πραγματοποιείται από γαστρεντερολόγο μέσω κολονοσκόπησης.
Σε περίπτωση που είναι τεχνικά αδύνατη η αφαίρεση μέσω κολονοσκόπησης (π.χ. λόγω μεγέθους ή ιδιαίτερης ανατομίας του πολύποδα), πραγματοποιείται αφαίρεση του πολύποδα μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Η εγχείρηση αυτή πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή 3 μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ., με πολλά οφέλη. Κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση διενεργείται η αφαίρεση του πολύποδα του παχέος εντέρου μέσω μικρής τομής του παχέος εντέρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος παχέος εντέρου (λαπαροσκοπική κολεκτομή).
Εναλλακτικά ένας πολύποδας παχέος εντέρου μπορεί να αφαιρεθεί και ρομποτικά, με τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Η ρομποτική πολυπεκτομή στο παχύ έντερο πραγματοποιείται επίσης μέσω μικρών πληγών (όπως και λαπαροσκοπικά), αλλά μεταξύ εργαλείων και χειρουργού παρεμβάλλεται το ρομποτικό σύστημα. Ο Dr Δημήτρης Κανέλλος είναι εκπαιδευμένος στη Ρομποτική Χειρουργική από τη Γερμανική Χειρουργική Εταιρεία DGAV.
Μια ιδιαίτερη κατηγορία πολυπόδων είναι οι πολύποδες του ορθού (τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, μήκους 16-17 εκατοστών). Οι πολύποδες του ορθού που δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν μέσω κολονοσκόπησης, αφαιρούνται πλέον από το χειρουργό με μια προηγμένη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, τη λεγόμενη TAMIS ή TEM. Κατά την ενδοσκοπική αυτή μέθοδο εισάγεται από τον πρωκτό ένα port (ειδικό εργαλείο που αναλαμβάνει το ρόλο της πύλης για την είσοδο των εργαλείων). Μέσω του πρωκτού οπότε εισάγει ο εξειδικευμένος χειρουργός μια κάμερα (όπως στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις) και λεπτά εργαλεία με τα οποία αφαιρεί τον πολύποδα, οπότε δεν απαιτείται επέμβαση μέσω της κοιλίας. Το κέρδος για τον ασθενή είναι η γρήγορη ανάρρωση και η μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών.
Δείτε επίσης:
Dr. Δημήτριος Κανέλλος
Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.