Πρόληψη νοσημάτων πρωκτού

Όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις στην ιατρική, πολλά από τα νοσήματα του πρωκτού μπορούν να προληφθούν, κάτι που είναι ασφαλώς καλύτερο για τον ασθενή από το να πρέπει να θεραπεύσει μια πάθηση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Συχνές παθήσεις που συνήθως είναι δυνατόν να προληφθούν και σχετίζονται με πόνο είναι η αιμορροϊδοπάθεια και οι ραγάδες δακτυλίου. Και οι δύο παθήσεις οφείλονται συνήθως σε δυσκοιλιότητα, σε σκληρά δηλαδή κόπρανα, που είτε τραυματίζουν στιγμιαία τον πρωκτό όπως στην περίπτωση της ραγάδας, είτε σταδιακά διογκώνουν τις αιμορροϊδες με επακόλουθα συμπτώματα.

Συνεπώς, η πιο σημαντική, αν και απλή συμβουλή για την πρόληψη των παθήσεων αυτών είναι το να είναι μαλακά τα κόπρανα. Αυτό επιτυγχάνεται με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή καθημερινά μια μεγάλη σε ποσότητα σαλάτα, τρία φρούτα και άφθονα υγρά (2-3 λίτρα). Παράλληλα συστήνεται η αποφυγή σκουπίσματος και η καθαριότητα με νερό και σαπούνι για λιγότερη ταλαιπωρία της περιοχής.

Όσοι τηρούν αυτές τις απλές συνήθειες καθημερινά, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροϊδοπαθεια ή ραγάδα.

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram