Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) στην ιατρική είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος υπό εντατική έρευνα. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε αυτοματοποιημένες ενέργειες ή υπενθυμίσεις κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ή εξετάσεων. Κάτι παρόμοιο π.χ. με τον αυτόματο πιλότο στα αεροπλάνα.

Τα τελευταία χρόνια συλλέγονται από κατασκευάστριες εταιρείες ιατρικών μηχανημάτων δεδομένα από εικόνες και κινήσεις των ιατρικών εργαλείων κατά τη διάρκεια ρομποτικών / λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, καθώς και ενδοσκοπήσεων (π.χ. κολονοσκόπηση / γαστροσκόπηση / πρωκτοσκόπηση). Δημιουργείται έτσι σιγά-σιγά ένα αρχείο μνήμης σχετικά με την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση μιας κατάστασης / πάθησης.

Στο σχετικά κοντινό μέλλον θα είναι πιθανώς σε θέση ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης να πληροφορεί το χειρουργό για το ποιο είναι το επόμενο σωστό βήμα ή να ενημερώνει π.χ. έναν γαστρεντερολογό κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης ότι στο ΄΄τάδε΄΄ σημείο του εντέρου εντοπίστηκε ένας πολύποδας (που αλλιώς θα μπορούσε ίσως να διαφύγει της προσοχής). Θα μπορούν επίσης να χρωματίζονται μη τη βοήθεια της τεχνολογίας hyperspectral imaging διαφορετικά τα διάφορα ανατομικά στοιχεία μιας εικόνας στο monitor.

Στο ακόμα μακρινότερο μέλλον θα είναι ίσως δυνατή και η πραγματοποίηση τμημάτων (ή και ολόκληρης) της επέμβασης / εξέτασης από το ρομπότ. Το αν τελικά βέβαια μια πλήρης αυτοματοποίηση θα είναι κέρδος για τον ασθενή ή όχι, μένει να το δούμε. Ούτως ή άλλως αυτό είναι για το άμεσο μέλλον ακόμα αδύνατο.

Προς το παρόν η έρευνα σχετίζεται με τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών στον ιατρό ώστε η επέμβαση ή η ενδοσκόπηση να πραγματοποιείται καλύτερα και ευκολότερα, κάτι σίγουρα θετικό. Η τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή θα βοηθά απλώς τη φυσική νοημοσύνη του ανθρώπου.

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram