Η ρομποτική χειρουργική, όπως δηλώνει και ο όρος, αποτελεί τη χειρουργική που εκτελείται με τη βοήθεια ρομπότ. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνικής είχε ως αιτία την επιθυμία / ανάγκη να χειρουργηθεί ένας ασθενής από έναν χειρουργό που βρίσκεται σε άλλο σημείο του πλανήτη.
Στην πορεία της εξέλιξης χρησιμοποιήθηκε το ρομπότ κυρίως σε χειρουργεία κατά τα οποία ο ασθενής και ο χειρουργός βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Μια ρομποτική επέμβαση είναι ουσιαστικά μια λαπαροσκοπική επέμβαση (επέμβαση στην κοιλία μέσω μικρών οπών του κοιλιακού τοιχώματος και όχι μέσω μιας μεγάλης τομής). Η διαφορά σε σχέση με μια "καθαρά" λαπαροσκοπική επέμβαση είναι ότι κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση χειρίζεται τα εργαλεία ο χειρουργός, ενώ κατά τη ρομποτική επέμβαση ο χειρισμός των εργαλείων γίνεται από το ρομπότ. Ο χειρισμός του ρομπότ βέβαια πραγματοποιείται από το χειρουργό.
Το πιο γνωστό ρομποτικό σύστημα είναι το Da Vinci Xi ®.
Το κύριο πλεονέκτημα της ρομποτικής μεθόδου σε σχέση με τη λαπαροσκοπική μέθοδο είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών σε στενούς ανατομικούς χώρους.
Μειονέκτημα όμως της ρομποτικής σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική είναι, πέρα από το πολύ υψηλότερο κόστος, η απώλεια της αίσθησης της αφής. Σε μια λαπαροσκοπική εγχείρηση ο χειρουργός έχει έμμεσα (μέσω των εργαλείων) πλήρη αίσθηση αφής, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση μιας ρομποτικής εγχείρησης. Η αιτία είναι η παρεμβολή του ρομπότ μεταξύ χειρουργού και εργαλείων. Έτσι αυξάνει θεωρητικά ο κίνδυνος τραυματισμού κάποιου ευαίσθητου ιστού (π.χ. αγγείων).
Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ρομποτικής τεχνικής, η διεθνής ιατρική / χειρουργική κοινότητα καθιέρωσε με την πάροδο των ετών τη ρομποτική χειρουργική κυρίως στον τομέα της ουρολογίας (π.χ. προστατεκτομή). Ιδιαίτερα κατά τη ρομποτική προστατεκτομή το σημαντικότερο όφελος σχετίζεται με τη διατήρηση των νεύρων της στητικής λειτουργίας, αλλά και της λειτουργίας της ούρησης.
Αντιθέτως, στην ειδικότητα της γενικής χειρουργικής τα πλεονεκτήματα εξισορροπούνται από τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν. Βάσει διεθνών μελετών δεν έχει αποδειχθεί συνολικά να πλεονεκτεί η ρομποτική μέθοδος σε σχέση με τη λαπαροσκοπική μέθοδο στον τομέα της γενικής χειρουργικής / χειρουργικής γαστρεντερικού συστήματος.
Δε θα πρέπει επίσης να συγκρίνουμε τη ρομποτική με την ανοιχτή χειρουργική, αλλά τη ρομποτική σε σχέση με τη λαπαροσκοπική. Είναι σαφές πως και η λαπαροσκοπική και η ρομποτική τεχνική πλεονεκτούν σε σχέση με την κλασική ανοιχτή μέθοδο.
Παθήσεις γενικής χειρουργικής που μπορούν να χειρουργηθούν ρομποτικά είναι π.χ. η κήλη (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, διαφραγματοκήλη κλπ), παθήσεις παχέος εντέρου, πέτρες χολής και άλλες πολλές που χειρουργούνται και λαπαροσκοπικά, με το ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα.
Δείτε επίσης: