Κύστη Κόκκυγος με laser

laser - SiLaC
ανώδυνα
αναίμακτα

Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη στην περιοχή του κόκκυγα, ενός μικρού οστού που βρίσκεται μεταξύ των γλουτών. Πιο συγκεκριμένα, η κύστη κόκκυγος παρατηρείται μεταξύ δέρματος και κόκκυγα.

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι εξειδικευμένος χειρουργός πρωκτού, με ειδίκευση επί σειρά ετών στο πρωκτολογικό κέντρο EDH στη Γερμανία. Είναι εξειδικευμένος στην ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική της κύστης κόκκυγος με laser.

 

Μέσα στην κύστη αυτή παράγεται φλεγμονώδες υγρό, το οποίο μπορεί να είναι διαυγές / ορώδες, οροαιματηρό ή πυώδες (πύον). Η κύστη κόκκυγος είναι συχνότερη σε άντρες, και ιδιαίτερα σε δασύτριχους νεαρούς άντρες, παρατηρείται όμως και σε γυναίκες. Σχεδόν ένας στους δύο άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του κύστη κόκκυγος, ενώ πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις, με έξαρση συνήθως στην εφηβική / νεανική ηλικία.

 

Αίτια κύστης κόκκυγος

Η αιτία δημιουργίας της κύστης κόκκυγος είναι συνήθως η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέσω της μικρής οπής του δέρματος που δημιουργείται από την είσοδο της τρίχας, εισέρχονται στο βαθύτερο ιστό μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά έξω από το δέρμα της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία χρόνιας φλεγμονής, κάτι που οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος. Εντός της κύστης, πέρα από το φλεγμονώδες υγρό, βρίσκονται πολλές φορές και τρίχες. Η κύστη κόκκυγος ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο.

Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγα δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή, οπότε υπάρχει εκ γενετής.

 

Μορφές & Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να έχει τις εξής μορφές:

  • Χρόνια κύστη κόκκυγος: Στην περίπτωση αυτή η κύστη κόκκυγος υφίσταται από καιρό και το παραγόμενο υγρό βρίσκει διέξοδο μέσω ενός ή περισσότερων καναλιών / πόρων που σχηματίζονται στην περιοχή του κόκκυγα, τα λεγόμενα "συρίγγια", τα οποία μπορεί να είναι εν μέρει ορατά εξωτερικά και εν μέρει όχι. Τα ορατά συρίγγια καταλήγουν σε πολύ μικρές τρυπούλες του δέρματος. Τα μη ορατά συρίγγια είναι αυτά που δεν έχουν βρει ακόμα διέξοδο προς το δέρμα και μπορεί να έχουν διάφορες κατευθύνσεις, π.χ. προς τα πλάγια, προς τον πρωκτό ή προς τη μέση. Τα συρίγγια (μικρές σήραγγες δηλαδή σύμφωνα με τη λέξη) ξεκινούν από την κύστη κόκκυγος, μπορεί όμως να έχουν και διασυνδέσεις μεταξύ τους. Συχνά, ιδίως σε παραμελημένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου συριγγίων από διακλαδώσεις των συριγγίων.  Υπάρχει δηλαδή ένα φαινόμενο σαν μικρή "μυρμηγκοφωλία". Συνεπώς, όσα περισσότερα χρόνια εξελίσσεται το πρόβλημα, τόσο μεγαλώνει σε μέγεθος (επεκτείνεται το δίκτυο των συριγγίων). Η χρόνια κύστη κόκκυγος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Κατά την κλινική εξέταση παρατηρούνται συνήθως ένα ή περισσότερα στόμια συριγγίων στο επίπεδο του δέρματος, τα οποία διοχετεύουν προς τα έξω φλεγμονώδες υγρό, είτε σε αισθητές είτε σε ανεπαίσθητες ποσότητες. Συχνά οι ασθενείς δε γνωρίζουν ότι έχουν κύστη κόκκυγος (σε χρόνια μορφή).
  • Οξεία κύστη κόκκυγος: Στην περίπτωση αυτή σχηματίζεται ξαφνικά απόστημα (συλλογή πύου) στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία εμφανίζεται συνήθως με τα εξής συμπτώματα: τοπική διόγκωση, ερυθρότητα, πόνο, ίσως και πυρετό. Η χρόνια κύστη κόκκυγα μετατρέπεται σε οξεία στην περίπτωση που αποφραχθούν τα συρίγγια, οπότε το φλεγμονώδες υγρό της κύστης δε βρίσκει διέξοδο προς τα έξω και σχηματίζεται το απόστημα. Πολλοί ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης κόκκυγος, μόνο όταν προκληθεί το απόστημα, παρόλο που η κύστη είναι δυνατό να προϋπήρχε από χρόνια. Συχνά, η οξεία κύστη κόκκυγος παρατηρείται σε μαθητές / φοιτητές, καθώς το πολύωρο κάθισμα και το άγχος (που οδηγεί σε πτώση της άμυνας του οργανισμού) αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας του αποστήματος. Τα μικρόβια που ανευρίσκονται εντός του αποστήματος είναι συνήθως μικρόβια που προέρχονται από το δέρμα ή το έντερο, καθώς αυτές οι δύο περιοχές βρίσκονται κοντά στην κύστη. Μια σπάνια επιπλοκή της οξείας παραμελημένης κύστης κόκκυγος είναι η γάγγραινα του Fournier (περιπρωκτική γάγγραινα), μια κατάσταση επικίνδυνη λόγω ταχείας και ευρείας νέκρωσης των ιστών της περιοχής, που απαιτεί μεγάλης βαρύτητας επέμβαση.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η κύστη κόκκυγος συγχέεται σε ορισμένες περιπτώσεις με την κοκκυγοδυνία. Κοκκυγοδυνία είναι ο χρόνιος πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, που προκαλείται συνήθως από καθημερινό πολύωρο κάθισμα ή τραυματισμό. Οι παράγοντες αυτοί ερεθίζουν το οστό, με αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονή του οστού (κόκκυγα), οπότε ο ασθενής πονάει στην περιοχή, χωρίς όμως να υπάρχει τοπική διόγκωση. Απαιτείται διάγνωση από έμπειρο χειρουργό ώστε να μην πραγματοποιηθεί επέμβαση χωρίς λόγο. Η κοκκυγοδυνία θεραπεύεται συνήθως με αντιφλεγμονώδη φάρμακα (από το στόμα ή ενέσιμα τοπικά) και αποφυγή καθίσματος ή κάθισμα σε ειδικό μαξιλάρι με τρύπα κεντρικά ("κουλούρα").

 

Θεραπεία / επέμβαση κύστης κόκκυγος με laser

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι καθαρά χειρουργική. Οι επεμβάσεις της κύστης κόκκυγος χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, στην παλαιότερη ριζική επέμβαση και στη νεότερη ενδοσκοπική επέμβαση.

Ενδοσκοπική επέμβαση κύστης κόκκυγος με laser

Καταρχήν θα περιγραφεί η νεότερη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, η αναίμακτη και ανώδυνη ενδοσκοπική επέμβαση (μέθοδος FiLaC και μέθοδος EPSiT). Με τις τεχνικές αυτές καυτηριάζεται το εσωτερικό των συριγγίων (χωρίς αυτά να αφαιρούνται) μέσω πολύ μικρών πληγών. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία και το εξιτήριο γίνεται άμεσα (χωρίς νοσηλεία).

  1. Κατά τη μέθοδο FiLaC (Fistula Laser Closure) ή αλλιώς SiLaT (Sinus Laser Treatment) ή με άλλη ονομασία SiLaC (Sinus Laser Closure) χρησιμοποιείται ένας από τους ήδη υπάρχοντες δερματικούς πόρους των συριγγίων, ή δημιουργείται μια μικρή τομή του 1 εκατοστού. Μέσω του μικρού αυτού ανοίγματος πραγματοποιείται αρχικά σχολαστική χαρτογράφηση, αναγνώριση δηλαδή όλων των συριγγίων με ειδικά λεπτά εργαλεία και καθαρισμός της κύστης και των συριγγίων από τρίχες και νεκρωμένο ιστό. Στη συνέχεια εισάγεται μέσω της μικρής οπής μια οπτική ίνα laser, με την οποία καυτηριάζεται το εσωτερικό των συριγγίων. Η καυτηρίαση από τη θεραπευτική ενέργεια του laser έχει ως στόχο την καταστροφή του φλεγμονώδους ιστού και την έναρξη μιας διαδικασίας ουλοποίησης, με αποτέλεσμα την επούλωση των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος. Πιο συγκεκριμένα, η ίνα laser εκπέμπει ενέργεια κυκλικά (360 μοίρες) και στοχεύει στη σταδιακή εξάχνωση των τοιχωμάτων της κύστης και των συριγγίων. Η ίνα αυτή είναι ένα αναλώσιμο εργαλείο μίας χρήσης. Η θεραπεία βέβαια με το laser δεν έχει αποτέλεσμα, αν δεν προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός του εσωτερικού των συριγγίων και της κύστης από τρίχες (όπως περιγράφηκε).
  2. Η μέθοδος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) αποτελεί μια παραλλαγή της προαναφερθείσας μεθόδου, καθώς χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση μια μικροκάμερα, η οποία εισέρχεται πάλι μέσω της μικρής οπής που περιγράφηκε. Συνεπώς, με τη βοήθεια της εικόνας στην οθόνη ακολουθείται η πορεία των συριγγίων και καθαρίζεται το περιεχόμενο (τρίχες και νεκρώσεις) των συριγγίων και της κύστης με ειδικά λεπτά εργαλεία. Στη συνέχεια καυτηριάζεται επίσης το εσωτερικό των συριγγίων με μια μορφή ενέργειας (π.χ. laser ή ραδιοσυχνότητες RF ή ηλεκτροδιαθερμία), ώστε να επουλωθούν τα συρίγγια και η κύστη.

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής μεθόδου με laser

Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής (minimally invasive) ενδοσκοπικής επέμβασης κύστης κόκκυγος με laser είναι:

  • η απουσία μεγάλης πληγής (μέγεθος πληγής 1 εκ.)
  • ο ελάχιστος πόνος (συνήθως δεν απαιτείται κανένα παυσίπονο μετά την επέμβαση)
  • αναίμακτη επέμβαση (μικρό τρύμα, χωρίς νυστέρι)
  • η γρήγορη ανάρρωση
  • η άμεση επανένταξη σε όλες τις δραστηριότητες (επιτρέπονται σχεδόν όλες οι κινήσεις και το κάθισμα)
  • η απλοποίηση της διαδικασίας αλλαγών (τοποθετούνται απλά και μόνο εξωτερικά 1-2 γάζες)
  • σχεδόν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (στο μέλλον φαίνεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μια πολύ μικρή ουλή)
  • τοπική αναισθησία (οπότε και άμεση έξοδος από την κλινική)

 

Ουσιαστικά είμαστε πλέον σε θέση να αναφέρουμε ότι η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος έχει καταστεί ανώδυνη και αναίμακτη.

 

Βέβαια, θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον ειδικό ιατρό αν ενδείκνυται στον εκάστοτε ασθενή η ενδοσκοπική τεχνική, όπως επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μέθοδος παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία (σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα) είναι υπό παρακολούθηση. Στόχος του χειρουργού θα πρέπει να είναι η ταχεία ανάρρωση, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, αλλά και η ριζικότητα της θεραπείας. Στις περισσότερες βέβαια περιπτώσεις είναι κατάλληλη η ενδοσκοπική τεχνική με laser.

Ριζική αφαίρεση κύστης κόκκυγος με laser

Εδώ θα περιγραφεί η παλαιότερη ριζική επέμβαση, η οποία συνίσταται στη ριζική αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με laser (λέιζερ) CO2 ή ηλεκτροδιαθερμία, ώστε να περιορίζεται ο μετεγχειρητικός πόνος (ανώδυνη επέμβαση) και να επιτυγχάνεται καλή αιμόσταση κατά την επέμβαση. Η επέμβαση χωρίζεται σε δύο στάδια, το πρώτο είναι το διαγνωστικό στάδιο (χαρτογράφηση) και το δεύτερο το επεμβατικό (αφαίρεση). Η ριζική αφαίρεση της κύστης κόκκυγα μαζί με ολόκληρο το δίκτυο των συριγγωδών πόρων είναι επιβεβλημένη. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την επέμβαση, ώστε να μην παραβλέψει και αφήσει στην περιοχή κάποιο συρίγγιο ή τμήμα αυτού. Σε περίπτωση μη ριζικής αφαίρεσης, αυξάνεται κατακόρυφα το ποσοστό επανεμφάνισης (υποτροπής) της νόσου στο μέλλον. Σήμερα υφίστανται ειδικές τεχνικές (π.χ. έγχυση στο δίκτυο των συριγγίων ειδικού χρωστικού υγρού που χρωματίζει τα συρίγγια) που επιτρέπουν με τη σωστή χρήση τους από έναν έμπειρο χειρουργό τη σίγουρη αναγνώριση (χαρτογράφηση) της πορείας των συριγγίων κατά το χειρουργείο κύστης κόκκυγος. Η ριζική αφαίρεση του προβλήματος, που έχει ως προϋπόθεση τη χαρτογράφηση του δικτύου των συριγγίων κατά την επέμβαση, εκμηδενίζει σχεδόν την πιθανότητα υποτροπής της κύστης κόκκυγος. Στο τέλος της επέμβασης προκύπτει μια πληγή, η οποία είτε αφήνεται ανοιχτή να επουλωθεί με καθημερινές αλλαγές (ανοιχτή μέθοδος), είτε ράβεται (κλειστή μέθοδος). Ο πόνος είναι ανεκτός, καθώς οι νευρικές απολήξεις του τραύματος είναι καυτηριασμένες από το laser ή την ηλεκτροδιαθερμία. Η ριζική επέμβαση της κύστης κόκκυγος διενεργείται είτε υπό σύντομη γενική αναισθησία, οπότε το εξιτήριο πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την επέμβαση, είτε υπό τοπική αναισθησία, οπότε το εξιτήριο πραγματοποιείται αμέσως μετά την εγχείρηση κύστης κόκκυγος.

Σε περίπτωση οξείας κύστης κόκκυγος (με απόστημα), δεν αποτελεί σωστή αντιμετώπιση μία απλή σχάση (διάνοιξη) της περιοχής, διότι στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα θα υποτροπιάσει και το τυχόν δίκτυο των συριγγίων θα έχει την "ευκαιρία" να επεκταθεί δημιουργώντας "διακλαδώσεις". Να σημειωθεί επίσης ότι η λήψη αντιβίωσης δεν αποτελεί σωστή θεραπεία της οξείας κύστης κόκκυγος, καθώς η αντιβίωση δε θεραπεύει το απόστημα, απλώς καθυστερεί την εξέλιξη της φλεγμονής. Συνεπώς, είτε σε οξεία είτε σε χρόνια κύστης κόκκυγος συστήνεται η ολοκληρωμένη επέμβαση.

Στην οξεία φάση της κύστης κόκκυγος η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα, ενώ στη χρόνια φάση η επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί.

Mετά την ανάρρωση, ανεξαρτήτως μεθόδου, προτείνεται η αποτρίχωση με laser της περιοχής, καθώς η παραμονή τριχών στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση του προβλήματος.

 

Ερωτήσεις προς το χειρουργό κύστης κόκκυγος

Ερ.:  Γιατί να υποβληθώ σε χειρουργείο, αφού η κύστη κόκκυγος δε με πονά?

Απ.:  Η κύστη κόκκυγος δυστυχώς δε θεραπεύεται με κάποιο φάρμακο ή από μόνη της. Απαιτείται η επέμβαση για την αφαίρεσή της. Σε περίπτωση που ένας ασθενής αποφεύγει ή καθυστερεί την επέμβαση, τα συρίγγια της κύστης κόκκυγος με την πάροδο του χρόνου επεκτείνονται και το πρόβλημα μεγεθύνεται. Επίσης, κάποια στιγμή θα προκληθεί απόστημα, οπότε τότε επειγόντως θα πρέπει να δοθεί λύση. Είναι προτιμότερο για τον κάθε ασθενή να προγραμματίσει την επέμβαση σε χρονική περίοδο που προτιμά (πριν παρουσιαστεί το απόστημα).

 

Ερ.:  Όταν υπάρχει απόστημα κύστης κόκκυγος επιτρέπεται η ριζική αφαίρεση? Ή απαιτείται αναμονή ώστε να δοθεί οριστική λύση στο μέλλον?

Απ.:  Σε όλες τις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου πραγματοποιείται άμεσα η ριζική επέμβαση αφαίρεσης κύστης κόκκυγος σε περίπτωση αποστήματος. Στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά η τάση σε περίπτωση αποστήματος να πραγματοποιείται πρώτα διάνοιξη / παροχέτευση του αποστήματος και να αφαιρείται η κύστη κόκκυγος (η αιτία δηλαδή του προβλήματος) και τα συρίγγια σε δεύτερη φάση. Είναι προτιμότερη όμως η άμεση λύση ολόκληρου του προβλήματος, ώστε και ο ασθενής να μην επιβαρύνεται σωματικά 2 φορές και για μην εισέρχεται ο ασθενής σε διαδικασία "ρίσκου" αφήνοντας την πηγή της φλεγμονής εντός του οργανισμού.

 

Ερ.:  Πολλοί χειρουργούνται πολλές φορές (π.χ. 4-5 φορές) στη ζωή τους λόγω κύστης κόκκυγος. Πως μπορεί να αποφευχθεί αυτό?

Απ.:  Εφόσον πραγματοποιηθεί από τον χειρουργό στην αρχή της επέμβασης η χαρτογράφηση (βλ. α.) του δικτύου των συριγγίων, είναι εγγυημένη η ριζική αφαίρεση του προβλήματος, με αποτέλεσμα η πιθανότητα υποτροπής της κύστης κόκκυγος μετά την επέμβαση σχεδόν να εκμηδενίζεται.

 

Ερ.:  Αν κάνω αποτρίχωση, θα θεραπευτεί η κύστη κόκκυγος?

Απ.:  Η ήδη δημιουργηθείσα κύστη κόκκυγος δε θεραπεύεται χωρίς επέμβαση. Η αποτρίχωση με laser στην περιοχή του κόκκκυγα συστήνεται μετεγχειρητικά, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί κύστη κόκκυγος στο μέλλον.

 

Ερ.:  Πόσο κοστίζει μια επέμβαση για κύστη κόκκυγα?

Απ.:  Το κόστος μια επέμβασης κύστης κόκκυγος δεν είναι το ίδιο σε όλες τους ασθενείς. Η τιμή σχετίζεται με το είδος της μεθόδου που χρησιμοποιείται (π.χ. ενδοσκοπική, laser – filac κλπ, καθώς κάθε τεχνική έχει διαφορετική τιμή αναλώσιμων / εργαλείων), αλλά και με το ακριβές πρόβλημα του κάθε ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εξατομικευμένο κόστος περιλαμβάνει το κόστος του νοσηλευτικού ιδρύματος (στα έξοδα της κλινικής συμμετέχει και ο ΕΟΠΥΥ), του αναισθησιολόγου (αν αυτός απαιτείται) και του χειρουργού.

 

Ερ.:  Όταν πονάει η ουρίτσα, σημαίνει ότι έχω κύστη κόκκυγα?

Απ.:  Το άλγος στη συγκεκριμένη περιοχή, δε συνεπάγεται πάντα ότι υπάρχει κύστη κόκκυγος. Για να πονέσει η κύστη κόκκυγος, θα πρέπει να υπάρχει φλεγμονή / απόστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες παθήσεις όπως η κοκκυγοδυνία, είναι δυνατό να προκαλέσουν πόνο. Όπως επίσης μπορεί ένας ασθενής να έχει κύστη κόκκυγος, αλλά να μην πονά από αυτήν σε δεδομένη χρονική στιγμή. Απαιτείται η εξέταση από τον ειδικό.

 

Ερ.:  Ποιός είναι ο καλύτερος ιατρός για την κύστη κόκκυγος?

Απ.:  Ο κατάλληλος γιατρός για την κύστη του κόκκυγα είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός πρωκτού – χειρουργός κύστης κόκκυγος, αφού αυτός γνωρίζει την ανατομία και της παθήσεις της περιοχής, ενώ επίσης πρόκειται για μια πάθηση που μόνο χειρουργικά θεραπεύεται.

 

Ερ.: Μετά τη θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ, μπορώ να κάνω τα πάντα?

Απ.: Μετά από ενδοσκοπική επέμβαση κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC / SiLaT) υπάρχει μια πληγή με μέγεθος συνήθως γύρω στο 1 εκατοστό. Τοποθετώντας 1-2 γάζες στην περιοχή επιτρέπονται σχεδόν όλες οι δραστηριότητες (και κάθισμα), με μια όμως σχετική προσοχή ασφαλώς για το πρώτο διάστημα.

 

Ερ.:  Επιτρέπεται το μπάνιο μετά την επέμβαση?

Απ.:  Μετά την επέμβαση, είτε αυτή είναι ενδοσκοπική με laser είτε είναι ριζική, επιτρέπεται το μπάνιο (με νερό και σαπούνι). Το πλύσιμο είναι και ωφέλιμο για τον καθαρισμό του τραύματος. Η παλαιότερη συνήθεια που ΄΄απαγόρευε΄΄ το ντους, δεν εφαρμόζεται πλέον.

 

Ερ.:  Πως αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας της επέμβασης κύστης κόκκυγος με λέιζερ?

Απ.:  Η ενδοσκοπική επέμβαση με το laser προϋποθέτει τη χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων και την αφαίρεση όλων των τριχών και των νεκρωμένων ιστών από το εσωτερικό τους πριν την εφαρμογή της ενέργειας laser.

 

Ερ.:  Σε ποια κλινική μπορώ να χειρουργηθώ για κύστη κόκκυγος με laser στη Θεσσαλονίκη από τον Dr. Δ. Κανέλλο?

Απ.:  Ο Dr. Δημήτρης Κανέλλος, εξειδικευμένος στη θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser, χειρουργεί στη Θεσσαλονίκη σε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και κυρίως στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και στην κλινική Άγιος Λουκάς.

 

Ερ.:  Είμαι αθλητής και με ενδιαφέρει η γρήγορη ανάρρωση, ώστε να είμαι σύντομα ενεργός στην άθληση. Σε ποια επέμβαση να υποβληθώ?

Απ.:  Εφόσον η ταχεία ανάρρωση είναι το ζητούμενο, συνήθως προτείνεται από τον ιατρό η ενδοσκοπική επέμβαση κύστης κόκκυγος με laser (SiLaT / FiLaC).

 

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Πρωκτολογία

 

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram