Η χειρουργική πρόπτωσης ορθού αποτελεί ένα εξειδικευμένο πεδίο της χειρουργικής.
Πρόπτωση ορθού είναι η πρόπτωση (έξοδος) προς τα έξω του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού) διαμέσου του πρωκτού.
Ο ασθενής βλέπει δηλαδή το έντερο του έξω από τον πρωκτό και συγκεκριμένα συχνότερα μετά από σωματική άσκηση, ορθοστασία, αφόδευση κλπ. Το ορθό, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης, μπορεί να προβάλλει προς τα έξω από λίγα ως και 20-30 εκατοστά.
Σε ορισμένες δηλαδή περιπτώσεις υφίσταται μια ιδιαίτερα εμφανής κλινική εικόνα. Η πρόπτωση ορθού δε θα πρέπει να συγχέεται με την πρόπτωση πρωκτού, η οποία αποτελεί διαφορετική πάθηση.
Αίτια πρόπτωσης ορθού
Η πρόπτωση του ορθού παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, στις οποίες προκαλείται αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους λόγω ηλικίας και λόγω τοκετών. Οι φυσιολογικοί τοκετοί προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές ή μεγάλες ρήξεις των μυών του πυελικού εδάφους (εδάφους της λεκάνης). Με το πέρας της ηλικίας εξασθενούν οι μύες αυτοί περαιτέρω, οπότε δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συγκρατούν το ορθό στη φυσιολογική του θέση εντός της λεκάνης. Σπανιότερα, διαπιστώνεται πρόπτωση ορθού σε ηλικιωμένους άντρες ή σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται συνδυασμός της πρόπτωσης ορθού με πρόπτωση της μήτρας ή με πτώση της ουροδόχου κύστης, καθώς η αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους αποτελεί μια συνολική πάθηση.
Συμπτώματα πρόπτωσης ορθού
Τα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού μπορεί να είναι αιμορραγία (από εκδορές και ερεθισμό του βλεννογόνου), πόνος, ακράτεια κοπράνων, έξοδος βλέννης κλπ. Πέραν των συμπτωμάτων όμως, θα πρέπει να σημειωθεί και η κακή ποιότητα ζωής των ασθενών με πρόπτωση ορθού.
Διάγνωση πρόπτωσης ορθού
Η διάγνωση της πρόπτωσης του ορθού τίθεται με την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται "δυναμική" μαγνητική τομογραφία, διάβαση παχέος εντέρου και αφοδευσιογράφημα για περαιτέρω εκτίμηση της περιοχής.
Θεραπεία / λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης ορθού
Σε περίπτωση μικρού βαθμού πρόπτωσης (αρχόμενη πρόπτωση ορθού), και εφόσον δεν υφίστανται άλλα συμπτώματα, θα μπορούσε κανείς να παρακολουθεί το πρόβλημα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τη δυσκοιλιότητα (καταναλώνοντας άφθονες φυτικές ίνες και υγρά) και την πίεση κατά τις κενώσεις. Συνήθως όμως η πρόπτωση είναι έντονη, ενώ παρατηρείται και επιδείνωση του προβλήματος με την πάροδο του χρόνου, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αντιμετώπισή του.
Η θεραπεία της πρόπτωσης ορθού συνίσταται σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται ορθοπηξία. Κατά την επέμβαση αυτή καθηλώνεται το ορθό εντός της λεκάνης. Η εγχείρηση πραγματοποιείται πλεόν λαπαροσκοπικά (μέσω λαπαροσκόπησης) (λαπαροσκοπική ορθοπηξία), μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους 0,3 – 1 εκ.
Αναλυτικότερα, στην αρχή της επέμβασης παρασκευάζουν οι χειρουργοί το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου (ορθού). Ακολουθεί η καθήλωση του ορθού σε υψηλότερη θέση στη λεκάνη. Η καθήλωση πραγματοποιείται με ειδικές ραφές ή σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη χρήση ειδικού συνθετικού / βιολογικού πλέγματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις η πρόπτωση του ορθού συνδυάζεται (και συνδέεται ίσως και αιτιολογικά) με ένα μακρύτερο του φυσιολογικού παχύ έντερο (δόλιχο σιγμοειδές). Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται συχνά ο συνδυασμός της λαπαροσκοπικής ορθοπηξίας με τη λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου (λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή). Η λαπαροσκοπική τεχνική (σε συνδυασμό με τη χρήση εργαλείου υπερήχων ώστε να είναι αναίμακτη η επέμβαση) προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.
Μια εναλλακτική επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της πρόπτωσης του ορθού είναι η επέμβαση κατά Delorme ή η επέμβαση STARR, επεμβάσεις με προσπέλαση από τον πρωκτό, οι οποίες όμως δεν έχουν μακροπρόθεσμα το ίδιο καλά αποτελέσματα με την ορθοπηξία.
Συνεπώς, η λαπαροσκοπική ορθοπηξία για την πρόπτωση του ορθού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με μια επέμβαση με προσπέλαση από τον πρωκτό, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:
- Πολύ μικρότερα ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνισης) της πρόπτωσης ορθού
- Πιο ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
- Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών (π.χ. αιμορραγία κλπ)
Παρόμοια ουσιαστικά αποτελέσματα με τη λαπαροσκοπική ορθοπηξία έχει και η ρομποτική ορθοπηξία, η οποία επίσης πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος.
Συχνές ερωτήσεις για το χειρουργείο πρόπτωσης ορθού
Ερ: Πόσες μέρες θα παραμείνω εντός της κλινικής?
Απ: Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από λαπαροσκοπική ορθοπηξία είναι 1-2 μέρες.
Ερ: Θα πονώ μετά την επέμβαση?
Απ: Όπως αναφέρθηκε, ο πόνος μετά από επέμβαση διακοιλιακή (και μάλιστα λαπαροσκοπική) είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με μια επέμβαση με πρόσβαση από "κάτω" (από το περίνεο) και αντικειμενικά απολύτως ανεκτός.
Ερ: Τι θα τρώω μετά την επέμβαση?
Απ: Η διατροφή θα είναι κανονική μετά τη 2η-3η μετεγχειρητική μέρα, αρχικά συστήνεται να είναι πιο υδαρής.
Ερ.: Πως μπορώ να αποφύγω την επιδείνωση της πρόπτωσης ορθού σε περίπτωση που δεν επιθυμώ ακόμα επέμβαση?
Απ.: Το μόνο που μπορεί να κάνει ο ασθενής είναι να μην πιέζεται πολύ κατά την αφόδευση, κάτι που επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Ερ: Τι θα πρέπει να προσέχω μετά το χειρουργείο πρόπτωσης ορθού?
Απ: Μετά το χειρουργείο καλό είναι τον πρώτο καιρό να αποφεύγεται η άρση μεγάλου βάρους, η δυσκοιλιότητα και γενικά οποιαδήποτε έντονη πίεση.
Δείτε επίσης: