Χειρουργική Σκωληκοειδίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια πάθηση που απαιτεί σχετικά άμεση αντιμετώπιση. Με τον όρο οξεία σκωληκοειδίτιδα εννοούμε την "ξαφνική" φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως, η οποία "κρέμεται" από το παχύ έντερο. Σπάνια υπάρχει και η λεγόμενη "χρόνια / υποτροπιάζουσα" σκωληκοειδίτιδα.

 

 

Αιτία οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η αιτία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι συνήθως η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης από κόπρανα ή στοιχεία τροφών. Σπανιότερα η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις ή σε γαστρεντερίτιδα.

 

Συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας

Για να αποφευχθεί μια παραπλάνηση, δε θα αναφερθούν εκτενώς τα κλινικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, διότι αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Εν συντομία, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στη δεξιά κάτω κοιλία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινά από το επιγάστριο (περιοχή στομάχου) και μεταφέρεται στη συνέχεια στη δεξιά κάτω κοιλία. Σε περίπτωση διαφορετικής από το συνηθισμένο εντόπισης της σκωληκοειδούς απόφυσης, μπορεί να διαφέρει και η εντόπιση του πόνου. Π.χ. αν η σκωληκοειδής απόφυση καταλήγει πίσω από το παχύ έντερο (οπισθοτυφλική), είναι δυνατό ο ασθενής να πονά στη δεξιά οσφύ ή στη δεξιά άνω κοιλία κ.ο.κ. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα κ.α. Να σημειωθεί ότι η κλινική εικόνα δεν ξεκινά συνήθως εκρηκτικά, οπότε είναι εύκολη η υποτίμηση των συμπτωμάτων από μέρους του ασθενούς και η απόδοση τους π.χ. σε γαστρεντερίτιδα κλπ. Σε περίπτωση οξείας σκωληκοειδίτιδας ο χρόνος αναμονής / παρακολούθησης του ασθενούς δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 24 ώρες, διότι μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης, με αποτέλεσμα την πρόκληση περιτονίτιδας (που εμφανίζεται συνήθως με οξύ κοιλιακό πόνο και σηπτική κατάσταση) ή αποστήματος μέσα στην κοιλία, καταστάσεις επικίνδυνες.

 

Διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας

Για να τεθεί η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας από το χειρουργό, συνεκτιμούνται πολλά στοιχεία (ιστορικό / συμπτώματα, κλινική εξέταση, μέτρηση θερμοκρασίας, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινολογικές εξετάσεις π.χ. υπερηχογράφημα κοιλίας κλπ). Κατά την κλινική εξέταση εκτιμώνται από τον ιατρό ειδικά κλινικά σημεία (σημεία Mc Burney, Rovsing, Blumberg κλπ).

 

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Η θεραπεία / αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι καθαρά χειρουργική και συνίσταται σε σκωληκοειδεκτομή, αφαίρεση δηλαδή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδεκτομή εκτελείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση / λαπαροσκοπική επέμβαση), μέσω δηλαδή 3 μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους από 0,3 – 1 εκ..

 

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής σε σχέση με την "ανοιχτή" σκωληκοειδεκτομή είναι:

  • κατ’ αρχήν καλύτερη διάγνωση κατά την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, καθότι ο χειρουργός έχει με τη λαπαροσκοπική τεχνική πρόσβαση σε ολόκληρη την κοιλία και έχει έτσι τη δυνατότητα να ελέγξει και άλλα όργανα που μπορεί να πάσχουν
  • λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά (ανώδυνη επέμβαση)
  • ταχύτερη ανάρρωση, όποτε και ταχύτερη  έξοδος από την κλινική (συνήθως σε 24 ώρες), καθώς και ταχύτερη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες / εργασία
  • λιγότερες επιπλοκές στο άμεσο (π.χ. μικρότερη πιθανότητα  αιμορραγίας και μετεγχειρητικών λοιμώξεων), αλλά και στο απώτερο  διάστημα μετά το χειρουργείο σκωληκοειδίτιδας (π.χ. μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας ενδοκοιλιακών συμφύσεων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον χρόνιο / υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος ή και εντερική απόφραξη / ειλεό)
  • καλύτερο αισθητικό  αποτέλεσμα (και ακόμα καλύτερο αν ο χειρούργος πραγματοποιήσει στο τέλος της επέμβασης  πλαστική αποκατάσταση  των μικρών τραυμάτων με ενδοδερμική ραφή).

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram