Το λίπωμα αποτελεί καλοήθη όγκο του υποδόριου ιστού (λιπώδους ιστού κάτω από το δέρμα) και είναι μάλιστα ο συχνότερος καλοήθης όγκος μαλακών μορίων. Υπολογίζεται ότι περίπου στο 2% του πληθυσμού παρουσιάζονται ένα ή περισσότερα λιπώματα. Το λίπωμα προκαλείται από τοπική υπερσυγκέντρωση λίπους και περιβάλλεται συνήθως από κάψα (περίβλημα).

Τα λιπώματα είναι δυνατό να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (άκρα, κορμό, κεφαλή) και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως όμως εμφανίζονται στη μέση ηλικία. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά, ενώ είναι δυνατό να είναι από πολύ μικρά ως πολύ μεγάλα σε μέγεθος, π.χ. άνω των 20 εκατοστών. Το λίπωμα συγχέεται συχνά με τη σμηγματογόνο κύστη, ενώ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε όργανα του σώματος, π.χ. στο έντερο κλπ.

Αίτια λιπωμάτων

Η αιτία δημιουργίας των λιπωμάτων είναι συνήθως άγνωστη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει ρόλο η κληρονομικότητα.

 

Συμπτώματα λιπώματος

Τα λιπώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και εμφανίζονται ως τοπική διόγκωση κάτω από το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν συμπτώματα πίεσης (π.χ. σε ξαπλωτή θέση αίσθηση πίεσης από ένα λίπωμα στον αυχένα ή στην πλάτη).

 

Διάγνωση λιπωμάτων

Χαρακτηριστικό του λιπώματος είναι ότι είναι μαλακό, λείο επιφανειακά και ευκίνητο κατά την κλινική εξέταση. Εξαιρετικά σπάνια, και μόνο σε περίπτωση που το λίπωμα μεγαλώνει γρήγορα και πολύ σε μέγεθος, είναι δυνατή η μετατροπή του λιπώματος σε κακοήθη όγκο (λιποσάρκωμα). Σε περίπτωση αμφιβολίας για το είδος του όγκου πραγματοποιείται υπερηχογράφημα ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία. Συνήθως βέβαια είναι δυνατός κατά την κλινική εξέταση από το χειρουργό ο διαχωρισμός του λιπώματος από έναν κακοήθη όγκο.

 

Χειρουργική αφαίρεση λιπώματος

Ένα λίπωμα του υποδόριου ιστού θα πρέπει να παρακολουθείται και να αφαιρείται σε περίπτωση που ενοχλεί αισθητικά, προκαλεί συμπτώματα πίεσης (πόνο) ή μεγαλώνει σε μέγεθος κλπ.

Κατά την επέμβαση θα πρέπει ο χειρουργός να αφαιρέσει (υπό τοπική αναισθησία) ριζικά το λίπωμα, ειδάλλως αυτό θα υποτροπιάσει. Θα πρέπει δηλαδή να αφαιρεθεί ολόκληρο το λίπωμα ως ένα ενιαίο τεμάχιο μαζί με την κάψα του, χωρίς αυτή να τραυματιστεί κατά την επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό δεν απομένουν υπολείμματα λιπωμάτων στην περιοχή. Μετά από ορθή αφαίρεση του λιπώματος η πιθανότητα υποτροπής είναι ουσιαστικά μηδενική. Μετά την αφαίρεση των λιπωμάτων ακολουθεί πλαστική αποκατάσταση του τραύματος με ενδοδερμική ραφή για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που ένα λίπωμα είναι εξαιρετικά μεγάλο, απαιτείται σύντομη γενική αναισθησία για την αφαίρεση του. Το αφαιρεθέν λίπωμα αποστέλλεται πάντα για βιοψία (παθολογοανατομική εξέταση) προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Με άλλους τρόπους αντιμετώπισης, όπως η λιποανναρόφηση, καταστροφή με laser / λέιζερ κλπ, δεν αφαιρείται ολόκληρο το λίπωμα και η κάψα του, με αποτέλεσμα αυτό να επανεμφανίζεται, ενώ επίσης καταστρέφεται ο όγκος και δυσκολεύει από τεχνικής πλευράς στο μέλλον η αφαίρεσή του. Επιπρόσθετο μειονέκτημα είναι η αδυναμία βιοψίας ολόκληρου και άθικτου του λιπώματος.

 

Συχνές ερωτήσεις για τα λιπώματα

Ερ.:  Μου είπαν να μην αφαιρέσω το λίπωμά μου, διότι αν το πειράξω θα μετατραπεί σε κακοήθεια. Ισχύει αυτό?

Απ.:  Σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει ένα λίπωμα να αφαιρείται για προληπτικού λόγους, για να μην μετατραπεί δηλαδή σε κακοήθη όγκο.

 

Ερ.:  Το λίπωμα αφαιρείται στο ιατρείο ή στην κλινική?

Απ.:  Ο χειρουργός θα εκτιμήσει κλινικά ένα λίπωμα και θα αποφασίσει προς όφελος του ασθενούς αν το λίπωμα θα αφαιρεθεί στο ιατρείο ή στην κλινική. Ένα μεγάλο λίπωμα, σαφώς και θα πρέπει να αφαιρεθεί στην κλινική.

 

Ερ.:  Ανησυχώ ότι αν αφαιρέσω το λίπωμά μου, το σημάδι από την επέμβαση θα είναι άσχημο.

Απ.:  Το λίπωμα αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής, η οποία ακολούθως συγκλείεται με ενδοδερμική ραφή (πλαστική αποκατάσταση) για πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Ασφαλώς δεν είναι δυνατό να μη φαίνεται καμία απολύτως ουλή, αλλά το σημάδι είναι συνήθως πολύ πιο ανεπαίσθητο σε σχέση με το εξόγκωμα που προκαλούσε το λίπωμα προηγουμένως.

 

Ερ.:  Τι είδος νάρκωσης χρειάζεται για την αφαίρεση ενός λιπώματος?

Απ.: Ένα μικρό, συνηθισμένο λίπωμα αφαιρείται υπό τοπική αναισθησία (με ένεση), οπότε ο ασθενής δεν πονά κατά την επέμβαση. Σε ορισμένες όμως παραμελημένες περιπτώσεις πολύ μεγάλων λιπωμάτων, μπορεί αυτά να πρέπει να αφαιρεθούν υπό γενική αναισθησία.

 

Ερ.:  Θα έχω πόνο μετά την αφαίρεση του λιπώματος?

Απ.:  Μετά την αφαίρεση συνηθισμένων λιπωμάτων ο πόνος είναι ελάχιστος.

 

Ερ.:  Μπορεί μετά την αφαίρεση ένα λίπωμα να ξαναβγεί?

Απ.: Αν η αφαίρεση του λιπώματος γίνει σωστά (αφαιρεθεί ολόκληρο το λίπωμα με το περίβλημά του), η πιθανότητα υποτροπής είναι σχεδόν μηδενική. Δεν αποκλείεται βέβαια, να εμφανιστεί στο μέλλον ένα καινούργιο λίπωμα σε άλλο σημείο του σώματος, εφόσον υπάρχει η τάση του οργανισμού να δημιουργεί λιπώματα.

 

Ερ.:  Έχω ένα μεγάλο λίπωμα, αλλά δε με ενοχλεί. Να το βγάλω?

Απ.:  Εφόσον το λίπωμα είναι μεγάλο ή μεγαλώνει γρήγορα, είναι καλό να αφαιρεθεί προληπτικά (και προς αποφυγή μετατροπής σε λιποσάρκωμα και προς αποφυγή μεγαλύτερης επέμβασης στο μέλλον, όταν το λίπωμα θα είναι πιθανώς ακόμα μεγαλύτερο).

 

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Χειρουργική Δέρματος – Μαλακών Μορίων

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram