Χειρουργός Κήλης Θεσσαλονίκη

λαπαροσκοπικά
ανώδυνα
αναίμακτα

Η κήλη είναι μια ιδιαίτερα συχνή χειρουργική πάθηση. Κήλη είναι ένα "εξόγκωμα" κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος που δημιουργείται ως εξής: Μέσω ενός κενού / χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος περνά περιεχόμενο της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου), το οποίο προβάλλει (προεξέχει) κάτω από το δέρμα.

Στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Κήλης του Dr. Δ. Κανέλλου χειρουργούνται όλες οι κήλες λαπαροσκοπικά. Ο Dr. Δ. Κανέλλος είναι εξειδικευμένος χειρουργός κήλης. Ειδικεύτηκε επί σειρά ετών στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Κήλης του Vivantes Klinikum Spandau στο Βερολίνο.

 

 

Αίτια κήλης

Οι κήλες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, άρση βάρους, παχυσαρκία, προηγηθείσες ανοιχτές επεμβάσεις, χρόνιο βήχα, δυσκοιλιότητα (λόγω αύξησης της εσωτερικής πίεσης στην κοιλία κατά τις κενώσεις) κλπ. . Οι αιτίες αυτές οδηγούν σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, οπότε παραβιάζεται / καταστρέφεται ένα σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργείται δηλαδή μια κήλη. Μια κήλη προκαλείται συνήθως σταδιακά, είναι όμως δυνατή και η ξαφνική εμφάνιση της. Καθώς αυξάνονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες, αυξάνονται και τα ποσοστά ύπαρξης κήλης.

Σπάνια υφίσταται μια γενικότερη αδυναμία του συνδετικού ιστού του οργανισμού, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας κήλης. Τέτοιες καταστάσεις αδυναμίας του συνδετικού ιστού παρατηρούνται π.χ. σε ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής. Έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής στο ιστορικό τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κήλη (π. χ.  μετεγχειρητική κοιλιοκήλη στην περιοχή της επέμβασης) σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο λόγος είναι ότι και το ανεύρυσμα και η κήλη μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία του συνδετικού ιστού.

 

Επιπλοκή κήλης

Σε περίπτωση που το περιεχόμενο της κήλης (έντερο ή λίπος) "σφηνώσει", προκαλείται μια επιπλοκή των κηλών, η λεγόμενη περίσφιξη κήλης με κίνδυνο για την αιμάτωση του εντέρου κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, η οποία πλέον σήμερα πραγματοποιείται με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Σε περίπτωση περίσφιξης, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται επειγόντως (εντός 6 ωρών), ειδάλλως είναι πιθανό να αναγκαστούν οι χειρουργοί κήλης να αφαιρέσουν το "σφηνωμένο" / περισφιγμένο τμήμα του εντέρου, λόγω νέκρωσής του.

 

Συμπτώματα κήλης

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν, π.χ. πόνος, τοπική διόγκωση κλπ. Σε περίπτωση που η κήλη είναι μικρή (σε αρχόμενο στάδιο), τότε αυτή μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μέσω εξέτασης από χειρουργό. Πολλές φορές επίσης, παχύσαρκοι ασθενείς με κήλη χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, δε γνωρίζουν ότι έχουν κήλη, και την αντιλαμβάνονται μόνο όταν αυτή μεγαλώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι δε σημαίνει πως μια κήλη με λίγα συμπτώματα είναι πιο ακίνδυνη από μια κήλη με έντονα συμπτώματα. Επίσης, μια μικρή σε μέγεθος κήλη είναι πιο πιθανό να εμφανίσει περίσφιξη σε σχέση με μια μεγαλύτερη, τίποτα όμως δεν είναι απόλυτο. Η κατά το δυνατόν αμεσότερη θεραπεία της κήλης είναι ενδεδειγμένη, καθώς έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος της περίσφιξης και η επέμβαση είναι απλούστερη από τεχνικής πλευράς πριν μεγαλώσει ιδιαίτερα η κήλη. Πλέον βέβαια, και μεγάλες σε μέγεθος κήλες μπορούν να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά από εξειδικευμένο χειρουργό.

 

Διάγνωση κήλης

Τη διάγνωση της κήλης θέτει ο εξειδικευμένος χειρουργός κήλης, κυρίως μέσω κλινικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως π.χ. δυναμικό υπερηχογράφημα ή δυναμική μαγνητική τομογραφία. Οι κήλες θα πρέπει να διαχωριστούν από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, που υποδύονται τις κήλες, όπως είναι οι μυικές θλάσεις/τραυματισμοί, νευρολογικές παθήσεις, το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών, η διάσταση ορθών κοιλιακών μυών κλπ.

 

Το Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Κήλης του Vivantes Klinikum Spandau στο Βερολίνο (διευθυντής: Prof. F. Köckerling), όπου ειδικεύτηκε επί σειρά ετών ο Dr. Δ. Κανέλλος, αποτελούσε ίσως το πιο μεγάλο και γνωστό πιστοποιημένο κέντρο λαπαροσκοπικής χειρουργικής κήλης στη Γερμανία, ενώ ήταν και το παγγερμανικό κέντρο (Herniamed) καταγραφής ποιότητας στη χειρουργική κήλης.

 

Λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης

Στο Κέντρο Κήλης του Dr Δημήτριου Κανέλλου, η κήλη χειρουργείται λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση). Η λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης είναι αναίμακτη και ανώδυνη και πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ., συνήθως με τοποθέτηση ενός ειδικού συνθετικού πλέγματος για τη σύγκλειση του κενού.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης (επέμβασης) κήλης σε σχέση με την "ανοιχτή" επέμβαση κήλης είναι:

  • Λιγότερος πόνος μετά την εγχείρηση κήλης (ανώδυνη επέμβαση)
  • Ταχύτερη ανάρρωση, όποτε  και  ταχύτερη  έξοδος  από το νοσοκομείο, καθώς και ταχύτερη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες/εργασία. Ειδικότερα η άρση βάρους ή ο αθλητισμός επιτρέπονται λίγες μέρες μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης. Σε περίπτωση "ανοιχτής" επέμβασης το διάστημα αυτό θα ήταν 4 – 6 εβδομάδες.
  • Λιγότερες επιπλοκές στο άμεσο  (π.χ. μικρότερη πιθανότητα  αιμορραγίας και μετεγχειρητικών λοιμώξεων),  αλλά και  στο απώτερο  μετεγχειρητικό διάστημα
  • Καλύτερο αισθητικό  αποτέλεσμα  (και ακόμα καλύτερο αν ο χειρούργος πραγματοποιήσει στο τέλος της επέμβασης  πλαστική αποκατάσταση  των μικρών τραυμάτων με ενδοδερμική ραφή)
  • Καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα: χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής της κήλης, διότι το πλέγμα τοποθετείται κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο εσωτερικά του κοιλιακού τοιχώματος (οπότε η περιοχή είναι πιο σταθερή σε σχέση με την περίπτωση τοποθέτησης του πλέγματος εξωτερικά μέσω ανοιχτής επέμβασης). Π.χ. το ποσοστό υποτροπής βουβωνοκήλης μετά από λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική αποκατάσταση από έμπειρο χειρουργό είναι μόλις 1%.
  • Καλύτερη διεγχειρητική διάγνωση, καθότι ο χειρουργός έχει λαπαροσκοπικά πρόσβαση σε ολόκληρη την κοιλία κατά το χειρουργείο κήλης

Τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών είναι ειδικά για το σκοπό αυτό εξελιγμένα πλέγματα, από ελαφρύ και συγχρόνως ανθεκτικό, ελαφρύ και φιλικό προς τους ιστούς υλικό. Υφίστανται επίσης και αυτοκαθηλούμενα πλέγματα σχήματος 3D, που εφαρμόζουν με ακρίβεια στην ανατομία της περιοχής. Ανάλογα με το είδος της κήλης, επιλέγεται από το χειρουργό και το κατάλληλο για την περίσταση πλέγμα.

 

Ρομποτική επέμβαση κήλης

Εναλλακτικά η κήλη μπορεί να χειρουργηθεί ρομποτικά με τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης είναι ουσιαστικά μια λαπαροσκοπική επέμβαση (πάλι μέσω μικρών τομών), απλώς αντί να χειρίζεται ο χειρουργός τα εργαλεία, παρεμβάλλεται μεταξύ του χειρουργού και των εργαλείων το ρομπότ (ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi ®).

Πλεονέκτημα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων των εργαλείων σε σχέση με τη λαπαροσκοπική μέθοδο σε στενό χώρο. Τα μειονεκτήματα όμως της ρομποτικής είναι το πολύ μεγαλύτερο κόστος και η απώλεια της αίσθησης αφής. Κατά τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης ο χειρουργός έχει έμμεσα μέσω των εργαλείων πραγματική αίσθηση αφής, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση μιας ρομποτικής εγχείρησης κήλης. Αυτό οφείλεται στην παρεμβολή του ρομπότ μεταξύ εργαλείων και χειρουργού.

Συνολικά οπότε η η ρομποτική και η λαπαροσκοπική μέθοδος θεωρούνται ισονύναμες (εξίσου αποτελεσματικές) στον τομέα της χειρουργικής κήλης. Σαφώς βέβαια, και η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική κήλης πλεονεκτούν σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική κηλών.

 

Κατηγορίες κήλης

Ανάλογα με την εντόπιση των κηλών, αυτές χωρίζονται στις πιο κάτω κατηγορίες. Συχνά είναι δυνατό να συνυπάρχουν κήλες σε διάφορες εντοπίσεις στον ίδιο ασθενή (π.χ. βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη συγχρόνως), καθώς οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τα διάφορα είδη κήλης είναι πολλές φορές οι ίδιοι.

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή κήλη και συναντάται κυρίως σε άντρες. Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού και είναι δυνατό να υπάρχει δεξιά, αριστερά ή αμφίπλευρα. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης "κατεβαίνει" ως το όσχεο, τότε η κήλη ονομάζεται οσχεοκήλη ή οσχεοβουβωνοκήλη. Η επέμβαση για τη θεραπεία της βουβωνοκήλης διενεργείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ. Συγκεκριμένα, συγκλείεται το κενό του κοιλιακού τοιχώματος με ειδικό συνθετικό πλέγμα, φιλικό για τον οργανισμό. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης (TAPP) αναφέρονται πιο πάνω. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής επέμβασης για βουβωνοκήλη είναι η ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση (TEP). Κατά την ενδοσκοπική επέμβαση ο χειρουργός δε χειρουργεί μέσω της κοιλιακής κοιλότητας όπως κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση, αλλά μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. Το εξιτήριο πραγματοποιείται συνήθως 1 μέρα μετά το χειρουργείο.    Δείτε περισσότερα

Κήλη των αθλητών / Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών

Η κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών δίνει την εικόνα βουβωνοκήλης σε αρχόμενο στάδιο και προκαλείται από την έντονη καταπόνηση του κοιλιακού τοιχώματος της βουβωνικής περιοχής (περιοχής μεταξύ κορμού και μηρού) από τις αθλητικές δραστηριότητες. Η κήλη των αθλητών αντιμετωπίζεται όπως και η βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά (TAPP) ή ενδοσκοπικά (TEP) με την τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος.   Δείτε περισσότερα

Μηροκήλη

Η μηροκήλη εμφανίζεται λίγο πιο κάτω από τη βουβωνοκήλη και θεραπεύεται με την ίδια επέμβαση όπως και η βουβωνοκήλη, δηλαδή λαπαροσκοπικά (TAPP) ή ενδοσκοπικά (TEP) με τοποθέτηση πλέγματος.   Δείτε περισσότερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού και είναι αρκετά συχνή. Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται πλέον λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ. Σε περίπτωση μικρής κήλης, αρκεί η σύγκλειση του κενού του κοιλιακού τοιχώματος με μόνιμες ραφές. Σε μεγαλύτερες ομφαλοκήλες είναι απαραίτητη η λαπαροσκοπική τοποθέτηση από το χειρουργό συνθετικού πλέγματος, φιλικού για τον οργανισμό. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης ομφαλοκήλης αναφέρονται πιο πάνω.   Δείτε περισσότερα

Παράδειγμα πλέγματος για την αποκατάσταση κήλης
Παράδειγμα πλέγματος για την αποκατάσταση κήλης

Επιγαστρική κήλη / Κήλη λευκής γραμμής

Η επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής ή κήλη μέσης γραμμής βρίσκεται στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος, μεταξύ ομφαλού και στέρνου. Η επέμβαση για την αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ. Κατά την επέμβαση τοποθετείται συνθετικό πλέγμα για τη σύγκλειση του κενού του κοιλιακού τοιχώματος. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης επιγαστρικής κήλης αναφέρονται πιο πάνω.   Δείτε περισσότερα

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη ονομάζεται η κήλη που προέκυψε λόγω προηγηθείσας ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή. Η επέμβαση για την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ.  Κατά την εγχείρηση τοποθετείται από τους χειρουργούς συνθετικό πλέγμα για τη σύγκλειση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης αναφέρονται πιο πάνω.   Δείτε περισσότερα

Παραστομιακή κήλη

Η παραστομιακή κήλη ή παραστομική κήλη εμφανίζεται στο πλάι μιας κολοστομίας ή εντεροστομίας (παρά φύση έδρας) και αποκαθίσταται επίσης πλέον λαπαροσκοπικά με την τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος.   Δείτε περισσότερα

Εσωτερική κήλη

Η εσωτερική κήλη δεν εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα, αλλά στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας. Οφείλεται συνήθως σε προηγηθείσες επεμβάσεις και την επακόλουθη δημιουργία συμφύσεων (κολλημάτων) ή σε ανατομικές ιδιαιτερότητες και μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου (ειλεός). Η εσωτερική κήλη αντιμετωπίζεται σήμερα συνήθως λαπαροσκοπικά.    Δείτε περισσότερα

Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη δεν παρατηρείται στην περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος, αλλά στο διάφραγμα, και αντιμετωπίζεται σήμερα λαπαροσκοπικά.    Δείτε περισσότερα

Ορθοκήλη

Ορθοκήλη είναι η προβολή του ορθού (τελικού τμήματος του παχέος εντέρου) μέσω του κόλπου και θεραπεύεται πλέον λαπαροσκοπικά.   Δείτε περισσότερα

Κήλη του Spiegel

Η Κήλη του Spiegel εμφανίζεται στα πλάγια των ορθών κοιλιακών μυών και αντιμετωπίζεται επίσης λαπαροσκοπικά.    Δείτε περισσότερα

 

Συνήθεις ερωτήσεις για την κήλη

Ερ.:  Γιατί να χειρουργηθώ για την κήλη μου, αφού δε με ενοχλεί και δε με πονάει?

Απ.:  Μια κήλη, ακόμα και όταν δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να υποστεί περίσφιξη, να "σφηνώσει" δηλαδή ένα τμήμα εντέρου εντός της κήλης με επικίνδυνες συνέπειες (βλ. α.). Συνεπώς, κάθε κήλη θα πρέπει να χειρουργείται.

 

Ερ.:  Είναι σωστή η χρήση ζώνης κοιλίας αντί για την επέμβαση της κήλης?

Απ.:  Η ζώνη κοιλίας (ή αλλιώς κηλεπίδεσμος) δεν είναι ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα. Σε περίπτωση που η ζώνη δεν επιτρέπει την έξοδο του περιεχομένου της κήλης, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσωρινή λύση σε ιδιαίτερα ηλικιωμένους και καταπονημένους ασθενείς που δεν είναι σε θέση να χειρουργηθούν. Η ζώνη κοιλίας έχει τα εξής μειονεκτήματα: Πρώτον ότι σε περίπτωση που το περιεχόμενο της κήλης καταφέρνει να εξέλθει μέσω του χάσματος της κήλης, πιέζονται τα σπλάχνα αυτά περαιτέρω από τη ζώνη, κάτι αρνητικό. Δεύτερον, η παρατεταμένη χρήση του επιδέσμου δημιουργεί συμφύσεις (κολλήματα) στην περιοχή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει από τεχνικής πλευράς στο μέλλον η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης. Συνεπώς, η ζώνη δεν προτείνεται.

 

Ερ.:  Θα υπάρχει έντονος πόνος μετά την εγχείρηση κήλης?

Απ.:  Εφόσον η επέμβαση κήλης γίνει λαπαροσκοπικά, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς λιγότερος (σε σχέση με τον πόνο μετά από ανοιχτή επέμβαση) και απολύτως ανεκτός. Με ένα απλό παυσίπονο ο ασθενής κινείται κανονικά χωρίς προβλήματα.

 

Ερ.:  Τι είδους αναισθησία απαιτείται για μια λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης?

Απ.:  Για να χειρουργηθεί μια κήλη λαπαροσκοπικά, είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία. Αυτό βέβαια είναι και το πιο άνετο και ασφαλές για τον ασθενή. Παλαιότερες πρακτικές (π.χ. τοπική ή επισκληρία αναισθησία) είναι συμβατές μόνο με ανοιχτές επεμβάσεις, ενέχουν τον κίνδυνο ο ασθενής να πονά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αποτελούν παρελθόν για τη σύγχρονη χειρουργική κήλης.

 

Ερ.:  Τι θα τρώω μετά την επέμβαση?

Απ.:  Μετά την επέμβαση ο ασθενής τρέφεται κανονικά, εκτός από τις πρώτες ώρες (εντός κλινικής) που λαμβάνει ορούς.

 

Ερ.:  Που μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ένα χειρουργείο κήλης στη Θεσσαλονίκη?

Απ.:  Οι χειρουργοί κήλης μπορούν να εκτελέσουν στη Θεσσαλονίκη την επέμβαση σε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

 

Ερ.:  Πόση διάρκεια έχει η νοσηλεία στην κλινική για την επέμβαση κήλης?

Απ.:  Για ένα συνηθισμένο λαπαροσκοπικό χειρουργείο κήλης η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά μέσο όρο γύρω στις 24 ώρες. Ο ασθενής προσέρχεται το πρωί για εισαγωγή και τις απαραίτητες εξετάσεις, ακολουθεί η επέμβαση της κήλης και το επόμενο πρωί πραγματοποιείται το εξιτήριο.

 

Ερ.:  Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απουσιάσω από την εργασία μου μετά το χειρουργείο κήλης?

Απ.:  Μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης δεν είναι υποχρεωτική η απουσία από την εργασία. Αυτό που θα πρέπει να προσέχει ο ασθενής είναι να μη σηκώνει βάρη συνήθως για 7-10 μέρες μετά την επέμβαση της κήλης.

 

Ερ.:  Είναι ο καλύτερος χειρουργός για κήλη αυτός που χειρουργεί πάντα λαπαροσκοπικά?

Απ.?  Πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κήλες είναι δυνατό να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Σαφώς όμως και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις (π.χ. υπερβολικά μεγάλες κήλες) που η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανοιχτά.

 

Ερ.:  Πόσο κοστίζει η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης?

Απ.:  Μια λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης δεν έχει πάντα την ίδια τιμή. Το συνολικό πακέτο των εξόδων περιλαμβάνει τα έξοδα για την κλινική (αφαιρώντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ), το κόστος του χειρουργού και του βοηθού του, καθώς και του αναισθησιολόγου. Το επιμέρους όμως κόστος των 4 αυτών παραγόντων εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της κήλης.

 

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και Άγιος Λουκάς, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

LinkedIn
YouTube
Instagram